A NAKA-s rendőr letartóztatásának háttere: Egy illegális hulladéktelephez vezetnek a szálak

A NAKA-s rendőr letartóztatásának háttere: Egy illegális hulladéktelephez vezetnek a szálak

A belügyminiszteri belső ellenőrzés tegnap a NAKA-nál tartott razziát, egy korrupcióellenes egységnél dolgozó nakás rendőrt őrizetbe vette – épp korrupció gyanúja miatt. Az Aktuality.sk értesülései szerint ahhoz a Vassal EKO nevű céghez vezetnek a szálak, amellyel szemben legutóbb az a vád merült fel, hogy illegálisan veszélyes hulladékot hord az épülő R7-eshez, ami aztán az autópálya betonfalai közé rejtenek.

A belső ellenőrzés  a NAK pozsonyi irodáján kívül a fővárosi második kerületi rendőrkapitányságon is megjelent, ott szintén őrizetbe vettek egy rendőrt, valamint két civilt is letartóztattak.

A belügyminisztérium sajtóosztálya elismerte, hogy korrupció tevékenység miatt vettek őrizetbe négy személyt, és hamarosan megtörténhet a vádemelés is. A letartóztatások az Aktuality.sk értesüései szerint egy pozsonypüspöki illegális szemétlerakóval függnek össze.

A pozsonypüspöki illegális szeméttelepről a szlovák sajtóban már többször jelent meg riport. A hulladék a Vassal EKO nevű vállalat újrahasznosító telepének közvetlen szomszédságában található. A cég eddig úgy nyilatkozott, hogy semmi köze a szeméthegyhez, nem az övé a telek, és fogalma sincs, ki vitte oda a hulladékot.

A pozsonyi Járási Hivatal szerint az illető területen a háztartási hulladék 2008 után jelent meg.

írta korábban a Bratislavské noviny. A Plus 7 dní információi szerint a cég még 2012-ben kapott egy 12 ezer eurós pénzbírságot a környezetvédelmi felügyelettől, ám ezután hosszú időre elcsendesült az ügy.

Közös hajókázás

Ami a letartóztatott rendőröket illeti, a szlovák hetilap olyan fotókra hívta fel a figyelmet, amelyen – a lap állítása szerint – a Vassal EKO vezetősége együtt hajókázik egy jachton a környezetvédelmi járási hivatal egy akkori alkalmazottjával és két rendőrrel – egyikük a NAKA-nál dolgozott.

A pozsonyi rendőrség néhány héttel ezelőtt az egyik pozsonypüspöki illegális szemétlerakat kapcsán büntetőeljárást indított egy 62 éves személy ellen, aki a vád szerint 2009-től folyamatosan hordott a területre különféle típusú hulladékot – háztartásit, építésit, földet, biológiai hulladékot de még autóroncsokat is.

A gyanú szerint másoknak is megengedte, hogy oda illegálisan szemetet hordjanak.

közölte a rendőrség szóvivője. A gyanúsítottat jelenleg is őrizetben tartják, ha a bíróság elítéli, 3-8 évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »