A násztánc vége

A násztánc vége

Nem kis meglepetés a Most-Híd döntése, miszerint tárgyalni akar az előre hozott választásokról koalíciós partnereivel. Ugyanakkor a vegyes pártnak nem volt elég bátorsága, hogy határozottan azt mondja, feltételek nélkül és azonnal kilép a mára már teljességgel vállalhatatlan koalícióból.

A taktikázásnak persze ismét maradt egy résnyi hely, azzal, hogy határidőt sem szabott a tárgyalásoknak.

Bugár Béla mesteri módon tudja hozni az „ecceri lyány” mesebeli szerepét, aki azzal hozta a királyt zavarba, hogy ment is, meg nem is, vitt is, meg nem is… A vegyes párt elnöke sokszor megjátszotta már ezt a kártyát, több-kevesebb sikerrel. Most, a válság kirobbanásakor is ezt tette. Maszatolt, taktikázott, időt húzott. Óvatoskodva kérte Kaliňák fejét, feltételes módban, óhajtó mondattal a felszólítás helyett. Majd elrepült rápihenni a válságra, azzal taktikázva, hogy az idő majdcsak lecsillapítja a feltüzelt hangulatot. Nem így történt. S ezzel a Most-Híd kényszervágányra is került.

Az előre hozott választások kénytelen kényszerével Bugár nem csupán a felkorbácsolt indulatokat akarja csitítani, és egyáltalán nem a politikai élet megtisztulása vezérli, azért ugyan is már hamarabb is tehetett volna… ehelyett három hete még arról beszélt, hogy egy koalícióban sem volt olyan jó az együttműködés, mint Robert Fico harmadik kormányában. Bugár most nem követ egyéb célt, mint hogy megtartsa szlovákjait. Akár az előre hozott választások árán is. Számukra ugyanis már vállalhatatlan a jelenlegi formáció. Žitňanská, avagy Šebejék kiválása több mint vérveszteség lenne a Most-Hídnak. A spolupráca ideológiája dőlne be… Szlovák-magyar párt szlovákok nélkül! Ez nem csak értelmetlen és nevetséges, a párt léte is okafogyottá válna. Bugárék döntése tehát semmi egyéb, csupán tűzoltás, saját bőrük mentése, amellyel még maroknyi kávéházi választójukat meg akarják tartani. Azt persze ők is tudják, hogy az idő előrehaladtával egyre kevesebb az esélyük, szlovák választóiknak ugyanis a most alakult új pártok jelenthetnek majd alternatívát.

De nem csupán saját szlovákjai és az utca nyomása hatott. Magyar részről is komoly volt a nyomás a Most-Hídra, nagy az elégedetlenség magyar körökben is, sőt, már Bugárék értelmiségi holdudvara is vállalhatatlannak tartja Ficóékat. A jelek szerint a pártvezérnél és a pártkatonáknál  józanabbul látják, hogy a felelősséget nem lehet csak úgy rátolni a Smerre. A súlyos korrupciós ügyek az egész kormányra rávetülnek. Nincsenek jó fiúk és rossz fiúk… csak a korrupció van!

Hírdetés

A Most-Híd Országos Tanácsának döntésében ugyanakkor látni kell Žitňanská személyének a szerepét is. Az SNS egyik megmondó embere, Anton Hrnko alelnök a hétvégén nem titkolta, elégedetlenek az igazságügyminiszterrel, és a nemzeti párton belül komolyan szó van arról, hogy a leváltását kérik. A jelek szerint Hrnko nem csupán légbuborékokat eresztgetett, a drogtéma liberális kezelése miatt nagy az elégedetlenség a nemzetiek körében. Ezek után Bugárék nem várhatták meg, hogy az SNS bármit is lépjen, netán még egy esetleges kormányátalakítás során a Most-Híd miniszterének fejét is kérje. Az előre hozott választások jó menekülési útvonalat biztosítanak erre a helyzetre is. Arról nem is szólva, hogy hétfőn már Danko is azt mondta, az SNS sem zárja ki az előre hozott választásokat. Ezt a szerepet sem engedhette át Bugár Dankónak. Mérlegelve, érzékelve teljes hitelvesztését, Bugárnak az előre hozott választások kezdeményezőjeként kellett fellépnie.

Ezzel korántsem oldódott meg minden. A válság még válságspirálba is fordulhat. Most sok múlik majd azon, hogy Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása óta eltelt bő két hétben ugyancsak visszafogott Andrej Danko hogyan reagál erre az új helyzetre. Valóban elfogadja-e az előre hozott választások lehetőségét – amelyhez 90 támogató szavazat kell a parlamentben – vagy folytatja Ficóval minden áron. Ideig-óráig kisebbségben is lehet kormányozni. Vagy legalább is evickélni.

Nehéz időszak elébe néz Szlovákia. Az utca változást akar, de látva a politikai világot, kevés jóra számíthatunk.

És csak a legalapvetőbb kérdésre, a miértre nincs továbbra sem válasz…

Molnár Judit


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »