A német kormány aggódik az EP menekültügyi terve miatt

A német kormány aggódik az EP menekültügyi terve miatt

BERLIN. Aggodalommal tölti el a német kormányt az Európai Parlament (EP) menekültügyi reformterve a családegyesítésről szóló javaslat miatt – mondta a szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.

Annegret Korff a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva megerősítette a Der Spiegel című hírmagazin értesülését, amely szerint a berlini vezetés az országra nehezedő migrációs nyomás növekedésétől tart, amiért az EP azt javasolja, hogy az Európai Unióba belépő menedékkérőket azonnal irányítsák abba a tagországba, ahol az állításuk szerint élnek rokonaik.   

Ez szerinte a "feje tetejére" állítaná az eddigi rendszert, bevezetné azt az elvet, hogy mindenki szabadon megválaszthatja, hol kíván menedékjogi kérelmet benyújtani, ami az eddigiektől merőben eltérő "migrációs mozgásokhoz" vezetne az EU-n belül. Azonban ez csak egy uniós intézmény, az EP álláspontja, a német kormány pedig arra összpontosít, hogy a tagállami kormányokat összefogó tanács is kialakítsa saját álláspontját – emelte ki a szóvivő.   

Az EP tavaly novemberben fogadta el a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságban (LIBE) készült reformtervet, amellyel a testület részt vesz majd a közösségi – úgynevezett – menekültügyi rendszer megújításáról a többi EU-s intézménnyel folytatandó tárgyaláson.   

A tervben a családegyesítésről a többi között az áll, hogy amennyiben az EU területére érkező menedékkérő azt állítja, hogy valamely tagállamban élnek rokonai, akkor ott kell elhelyezni, és annak az országnak a hatóságai felelősek az állítás ellenőrzéséért. Ez szakítás az eddigi megoldással, amely szerint a rokoni kapcsolatokról szóló állítás ellenőrzése és a teljes menekültügyi eljárás lefolytatása annak az országnak a feladata, ahol a menedékkérő belépett a közösség területére.   

Az EP elképzelése szerint ha a menedékkérő állítása nem bizonyul megalapozottnak, abba az országba kell továbbítani, ahol a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szabályozó mechanizmus alapján eredetileg el kellett volna helyezni.   

A Der Spiegel a hét végén megjelent számában ismertetett egy belső belügyminisztériumi feljegyzést, amely szerint az EP tervének megvalósítása azzal járna, hogy Németországnak jóval több menedékkérőt kellene befogadnia, ami lehetetlenné tenné a menedékkérők befogadásának korlátozására kitűzött célok elérését.   

A lap szerint a kormány igyekszik megakadályozni, hogy érvényesüljön az EP álláspontja, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről pedig vezető belügyi szakpolitikusok Manfred Weberhez, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetőjéhez fordultak az ügyben. A testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusának írt levelükben azt írták, hogy a tárgyalások a közös menekültügyi rendszerről nem vezethetnek "az egyébként is aszimmetrikus tehermegosztás súlyosbodásához".


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »