A Radiohead beperelte Lana del Reyt plágium miatt

A Radiohead beperelte Lana del Reyt plágium miatt

Ugyan nem igazán lehet egy lapon említeni a Radioheadet és Lana del Rey-t, most mégis közük lett egymáshoz: Thom Yorke-ék szerint az amerikai énekesnő nemes egyszerűséggel ellopta egyik leghíresebb dalukat, a Creepet, és most sajátjaként adja el. 

Az amerikai énekesnő tavaly nyáron jelentette meg legújabb lemezét, amelyen a Get Free című szám is helyet kapott. Az ikonikus Radiohead zenekarhoz mostanában juthatott el az album, ugyanis kísérteties hasonlóságot véltek felfedezni a Get Free és saját számuk, a Creep között.

Erről a dalról van szó:

A hasonlóság az 1992-es dalhoz pedig tagadhatatlan:

Lana del Rey Twitteren reagált a vádakra, ahol egyértelműen kijelentette: szó sincs plágiumról, viszont hajlandó a dal bevételeinek 40 %-át átengedni a Radioheadnek, annak ellenére, hogy nem ismeri el a vádakat. A brit banda azonban hajthatatlan, a teljes bevételre igényt tartanak, így bíróság elé kerül az ügy.

Az ügy pikantériája, hogy magát a Radioheadet is beperelték már a Creep miatt, kiderült ugyanis, hogy a dal kezdete nem véletlenül hasonlít kísértetiesen a The Hollies The Air That I Breathe című dalára.  Végül némi huzavona után a felek peren kívül egyeztek meg: Albert Hammond és Mike Hazlewood, a The Hollies tagjai társszerzőként jegyzik a Radiohead Creepet.

Polák Zsóka

(Főkép: Nicole Nodland)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »