A rendőrkapitányságokról kiszivárgott: órákon belül lezárhatják a bajor határt

Ha nem sikerül a kelet-európai országoknak lezárni a határaikat, akkor a bajorok teszik majd meg? Passauból kiszivárgott, hogy a bajor határrendőrség régi épületeiből és konténerekből készülnek határellenőrző pontokat kialakítani, és felkészülnek arra, hogy órákon belül visszaállítsák a határellenőrzést. Ez állítólag március közepén várható.

Passau, Németország (fotó: Wikimedia Commons)

Bajorország nyilvánvalóan a határok lehetséges lezárását, a határellenőrzés visszaállítását készíti elő – írja a Die Welt német lap a határ menti Passau városának lapjára (Passauer Neue Presse) hivatkozva. Az osztrák-bajor határ menti három bajor rendőrkapitányság (Alsó-Bajorország, Felső-Bajorország Dél, Svábföld Dél/Nyugat) állítólag az az utasítást kapta, készüljön fel arra, hogy órákon belül le lehessen zárni a határt.

Ehhez az egykori határrendőrség objektumait és ideiglenes konténereket terveznek felhasználni határellenőrzés céljára. Ám hogy valóban megszületik-e a politikai utasítás a lezárásra, az sok tényezőtől függ. Ha a „kelet-európai országok” erőfeszítései a határok lezárására eredményesnek bizonyulnak, az a menekültek számának számottevő csökkenését jelentené. Ekkor nem lenne szükség a határ lezárására.

Mit hoz a Törökország-csúcs?

Ha azonban a kelet-európai határok továbbra is átjárhatónak bizonyulnának, és a március 7-re Angela Merkel kancellár által bejelentett Törökország-csúcs kudarcot vallana, akkor a passaui lap szerint március közepétől hézagtalan határellenőrzést vezetnének be.

Hírdetés

A politikai fejlemények is ezt támasztják alá. Horst Seehofer, a Merkelt és a CDU-t is gyakran támadó szövetséges bajor keresztényszocialista CSU vezetője nemcsak a német állami sajtónak szólt be (itt írtunk róla), de Merkelnek is. Akár a leendő határzár indoklása is lehetne, amit most mondott:

Mindenki cselekszik, csak a németek nem?

„Minél inkább felismerjük, hogy az európai megoldás nem halad előre, annál inkább a nemzeti intézkedésekre kell helyeznünk a hangsúlyt.” Ez szerinte konkrétan a nemzeti határ védelmét és a menekültek visszafordítását jelenti. „A belgák, a svédek, a dánok cselekednek, csak nálunk mennek másképp a dolgok” – mondta még.

A Merkel által szorgalmazott európai megoldást nem zárta ki, de szkeptikus volt vele szemben. Attól tartott, hogy nem jön össze, és akkor az év végéig ismét egymillió menekült érkezik Németországba. (Más becslések még többet is előre jeleznek.) Seehofer éves szinten 200 ezer főt tartana maximum kívánatosnak, ami azonban már március végéig összejöhet. Seehofer a CDU-t óvta attól, hogy elveszítse a realitásérzékét.

Forrás: privatbankar.hu

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Aktuális, Németország Tagged: Angela Merkel, Bajorország, határellenőrzés, Horst Seehofer, menekültválság, Németország, Passau


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »