A rendőrség vizsgálódik a Paradise-iratok ügyében

A rendőrség vizsgálódik a Paradise-iratok ügyében

POZSONY. A szlovák rendõrség is nyomoz a világszerte nagy visszhangot keltõ Paradise-iratok ügyében, vizsgálja az azok kapcsán közzétett információk hitelességét.

„Megerõsíthetem, hogy ez ügyben nyitottak mûveleti aktát. A folyamatban levõ operatív vizsgálatra való tekintettel az ügyben közelebbi információkkal nem szolgálhatunk“ – közölte Martin Wäldl rendõrségi szóvivõ.

Pénzügyi dokumentumok olyan jegyzékérõl van szó, amelyben a vagyonukat ún. adóparadicsomokban befektetõ ismert személyek, politikusok és vállalatok szerepelnek. A Paradise-iratok (Paradise Papers) néven kiszivárgott, 13,4 millió aktából álló adattömeg – amely nagyrészt egyetlen, offshore cégekkel foglalkozó társaságtól származik – feldolgozásában az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával (ICIJ) együtt világszerte 96 sajtó- és médiacég vesz részt.

A Cseh Oknyomozó Újságírói Központ (ÈCIŽ) a hónap elején arról tájékoztatott, hogy a kiszivárgott pénzügyi dokumentumok között olyanok is vannak, amelyek közvetlenül Szlovákia polgárait érintik. „A kiszivárgott információk között hozzávetõleg 3500 Szlovákiát érintõ dokumentum van” – mondta el Pavla Holcová, a ÈCIŽ munkatársa.

Hozzátette: cégekrõl és magánszemélyekrõl is szó van, s e dokumentumok a XX. század 90-es évei és a 2016 közti idõszakra vonatkoznak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »