A reptéri dolgozók segítették a brüsszeli robbantókat?

A reptéri dolgozók segítették a brüsszeli robbantókat?

Akár ötven, az Iszlám Állammal szimpatizáló és szélsőséges nézeteket valló alkalmazott is dolgozhat a brüsszeli Zaventem repülőtéren – írta a La Libre Belgique című francia nyelvű belga újság.

Az újság szerint a Het Belang Van Limburg című flamand nyelvű napilap birtokába jutott rendőrségi iratban az áll, hogy a repülőtéren múlt kedden robbantó terroristák korábban felderítőket küldtek oda, hogy turistaként utazva kipróbálják a repülőtér biztonsági rendszerét.

Emellett a rendőrség azt gyanítja, hogy a repülőtér személyzete között akár ötven szimpatizánsa is lehet az Iszlám Állam terrorszervezetnek.

A hatóságok többször is ellenőrizték a repülőtér alkalmazottait, akik között több, radikális nézeteket valló embert megfigyelés alá helyezett a belga rendőrség – írta a napilap.

A legtöbb gyanúsított az üzletek alkalmazottai és a takarítószemélyzet tagjai között van, de több megfigyelt is rendelkezik olyan mágneskártyával, amely belépést biztosít számukra a legszigorúbban védett helyiségekbe, vagy akár a repülőgépek közvetlen közelébe is – tették hozzá.

Hírdetés

Vincent Gilles, a rendőrség szakszervezetének elnöke közölte:

a repülőtér több alkalmazottja korábban örömét fejezte ki a novemberi párizsi merényleteket követően

– írta a napilap.

A repülőtéri rendőrség szerdán nyílt levelet írt a brüsszeli rendőr-főkapitányságnak, amelyben a nemzetközi repülőtér biztonsági hiányosságait ismerteti.

Levelük szerint több helyen különösebb ellenőrzés nélkül is be lehet jutni az elzárt területekre, de kitérnek arra is, hogy nem megfelelő a hamis útlevelek kiszűrésének rendszere, ahogy nem hatékony a csomagok átvizsgálása sem.

Javaslatuk szerint az épület közelében korlátozni kellene az autók forgalmát, és szigorú ellenőrzést kellene bevezetni a repülőtér területére belépők esetében.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »