A speciális ügyészség vádat emelt Ladislav Bašternák ellen

A speciális ügyészség vádat emelt Ladislav Bašternák ellen

A Speciális Ügyészi Hivatal nem hagyta jóvá a rendőrség nyomozást leállító javaslatát, és vádat emelt Ladislav Bašternák vállalkozó ellen.

Bašternák a tevékeny megbánás intézményével élve igyekezett elkerülni az adóelkerölési ügyletei miatti felelősségre vonást, ám a speciális ügyésznek ez nem volt elég. A vállalkozó így adóelkerülés és járulék be nem fizetése miatt állhat bíróság elé.

A vádamelés arra az ügyre vonatozik, miszerint Bašternák BL-202 nevű cége hét lakást a piaci ár többszöröséért vásárolt meg, a gyanú szerint azért, hogy közel 2 millió eurós áfavisszaigénylési kérelmet nyújthasson be az adóhivatalnak. Ez 2012-ben történt.

Bašternák tevékeny megbánást tanúsítva kifizette az államnak a 2 millió euró áfát. Később Daniel Lipšic egykori belügyminiszter, aki jelenleg jogászként tevékenykedik arra figyelmeztetett, hogy az Alkotmánybíróság által kiadott határozat értelmében áfavisszagiénylések esetén nem lehet alkalmazni a tevékeny megbánás itézményét.

 

Jaromír Čižnár főügyész a tevékeny megbánást csak vészhelyzeti erénynek tartja, ami csupán akkor jelentkezik, mikor az illető már lebukott.

fogalmazott a főügyész.

Teraz.sk, HNonline.sk

Nyitókép:HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »