A sportolószerelem nem ismer határokat, Phjongcshangban is dúl a lamúr

A sportolószerelem nem ismer határokat, Phjongcshangban is dúl a lamúr

Valentin-napon kicsit más szemmel nézünk a sportolótérképre is. Gazdagok és szépek; magángéptől a börtönig.

„A pénz nem boldogít” – tartja a közhely, ami épp attól az, hogy igaz. Érvényes volt a nagy nőfaló hírében állt golflegendára, Tiger Woodsra is; noha ő volt az első, aki sporttal szerzett vagyonát tekintve átlépte az egymilliárd dollárt, a magánéletben nem találta meg a számítását. Öt éve aztán nagy fába vágta a fejszéjét, magánrepülőt küldött Lindsay Vonn olimpiai és világbajnok sízőért, egyenesen az ausztriai Schladming mellé, hogy az épp akkor, épp ott súlyos balesetet szenvedő szőke sportolónő pályafutását megmentse.

http://mno.hu/

Szerelmük révbe ért – Vonn el is vált Woodsért –, de három évig sem tartott. 2015. májusi szakításukkal nagy kárt is okoztak azoknak a brit fogadóirodáknak, akik szerelmük hajnalán négyszeres pénzt ígértek arra az esetre, ha 2015 januárjában még együtt lesz a sztárpár.

Woodshoz hasonlóan szédelgő életmódot folytatott a szintén amerikai André Agassi is, nem sikerült neki sem „elsőre”: de ma már két gyermekét együtt terelgeti a hozzá hasonlóan óriási teniszmúltú német Steffi Graffal (kettejüknek együtt 30 Grand Slam-diadala és két olimpiai elsősége van), 17 éve házasok.

http://mno.hu/

Maradva még külföldön, de visszarepülve az időben a legnagyobb áldozatot a szerelemért az ötszörös olimpiai bajnok Nadia Comaneci és a kétszeres aranyérmes Bart Conner hozta. 1976-ban egy amerikai tornászversenyen szerepeltek együtt, a román lány 15 éves volt, de az amerikai fiú is még csak 18. Öt évet várniuk kellett, hogy szerelmük beteljesedhessen, 1989-ben, a Ceausescu-diktatúra alkonyán Comaneci hazánkba szökött, innen távozott az Egyesült Államokba, ahol 1994-ben jegyesek lettek, 1996-ban Bukarestben pedig irgalmatlanul nagy lagzit csaptak. Ma közös sportközpontjuk van, az asszony aktívan jótékonykodik is.

Van valami a zöld-fehér levegőben

Itthon „álompárnak” mondják Vincze Ottó volt válogatott labdarúgót és feleségét, Görbicz Anitát, aki a Győr háromszoros Bajnokok Ligája-győztes kézilabdázója. A Kisalföldön mindenki emlékszik arra a 2013. májusi délutánra, amikor az ETO Parkban a futballcsapat mérkőzésének szünetében több ezer szurkoló előtt Vincze megkérte a női kéziválogatott csapatkapitányának kezét. A győri levegőben lehetett valami, ugyanis a győri futballcsapat akkori játékosa, Nikola Trajkovics szintén helyi kézislány – a norvég Katrine Lunde – szívét ejtette rabul.

Szerelmek PhjongcshangbanA jelenleg is zajló téli olimpián a britek rövid pályás gyorskorcsolyázó csillaga, a magyar válogatottal gyakran együtt edző Elise Christie és a mi büszkeségünk, Liu Shaolin Sándor évek óta egy párt alkot, közös bennük az is, hogy Phjongcshangból már van egy-egy ötödik helyük 500, illetve 1500 méteren. Nagy Konrád gyorskorcsolyázónk szíve szintén külföldi lányért dobog, az olimpiai felkészülését szavatoló kanadai válogatott tagja az ő barátnője. Nagy 29. helyet jelentő futása előtt csókot is váltottak a jég szélén.A curling vegyespáros versenyében a bronzérmet pedig egy orosz házaspár szerezte meg, valószínűleg otthon is sokat gyakorolják a söprést…

Imre Gézának és Kökény Beának az 1996-os, atlantai olimpia „fajult” házasságig. A világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó elárulta, ki nem mondott szabály volt a magyar csapatban, hogy aki érmet szerez, maradhat a játékok végéig. „Első nap megnyertem a bronzérmemet, így jöhettem haza a végén az aranygéppel. Huszonegy éves voltam, abszolút ráértem, akkor ismerkedtem meg a válogatott és a Ferencváros kézilabdázójával, Beával” – idézte fel a riói olimpia után adott interjújában a Magyar Nemzetnek.

http://mno.hu/

19 éve házasok, két gyermekük van. S egyáltalán nem cikizésképpen, de közös sportsors is jutott nekik: Kökény tagja volt a 2000-es olimpiai döntőt 20-14-ről elbukó nemzeti csapatnak, Imre pedig 14-10-es vezetésről, zsinórban 5 tust benyelve lett ezüstérmes Rio de Janeiróban.

Egyszerre lett aranyérmes férj és feleség

Már 1952 (Helsinki) is gyümölcsöző volt az élethosszig tartó szerelem szempontjából. A csehszlovák Zátopek házaspár tagjai ráadásul ugyanazon a napon lettek olimpiai bajnokok; a férj 5000 méteres síkfutásban, a feleség gerelyhajításban. Gyarmati Dezső és Székely Éva két éve voltak házasok, amikor ugyanott mindketten révbe értek – vízilabdában, illetve úszásban. Az ő közös történetük azonban 1964-ben véget ért. Gyarmati csapattársa, Lemhényi Dezső a helsinki olimpia után kelt egybe Tass Olga tornásszal, aki viszont már feleségként, 1956-ban lett olimpiai bajnok.

Évek óta kitart egymás mellett viszont megannyi férfiszív megdobbantója, Kapás Boglárka és válogatott úszótársa, a nála két és fél évvel fiatalabb Telegdy Ádám.

A honi uszodavilág álompárja lenne a korábban Molnár Ákossal is járó Jakabos Zsuzsanna és edzője (tavaly nyár óta férje is), Petrov Iván, ha ebben a „műfajban” nem volna híresebb náluk Hosszú Katinka és Shane Tusup – ha ugyan aktuális lesz valaha még ez a kijelentés. A slusszpoén kedvéért: Petrovék szintén győriek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »