A szakhatóság szerint mégsem szennyezett az ivóvíz Somorján

A szakhatóság szerint mégsem szennyezett az ivóvíz Somorján

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) mai közleménye szerint nem kell figyelembe venni annak a vizsgálatnak az eredményeit, mely szerint szennyezett Somorja ivóvize.

Az ok: nem hivatalos mintavételről volt szó, a helyzetet egészségügyi szakemberek vizsgálják.
      
„Jelenleg nem kell semmilyen egészségvédelmi intézkedést hozni az előző vizsgálati eredmények miatt” – biztosított Zuzana Drobová, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) sajtóosztályáról. Elmondta, olyan vizsgálat alapján, amely nem garantálja az elemzett mintaanyag eredetét, az ÚVZ nem fogadhat el egészségvédelmi intézkedést, mint például az ivóvízhasználat korlátozását.

Drobová megerősítette, hogy az ÚVZ jegyzőkönyvet kapott egy akkreditált laboratóriumból, mely szerint egy március 21-én végzett vízvizsgálat során négyféle növényvédő szer jelenlétét mutatták ki az ivóvízben. Az egyik növényvédő szer mértéke elérte az egészségügyi határérték háromszorosát. „A jegyzőkönyvből azonban kiderül, hogy nem akkreditált mintavételről van szó, a vizsgálat megrendelője maga vette a mintát” – mondta Drobová.
  
„A növényvédő szerek jelenlétének vizsgálatához a mintavételnek meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, technikai normáknak, ilyen a mintavétel módja, a tárolóedény típusa, a laboratóriumba szállítás módja és ideje. Ezek  biztosítják, hogy az eredményeket számításba lehet venni” – magyarázta.
 

Az ÚZV egyúttal arra emlékeztetett, hogy a nem hivatalos vizsgálat során talált vegyi anyagnak a megengedettnél háromszor magasabb értéke „nem mérvadó, és nem érvényes rá a megadott határérték”. A hivatal azt is hozzátette, hogy az ivóvíz-szolgáltató csak azoknak a növényvédő szereknek a jelenlétét köteles vizsgálni, amelyek jelenléte feltételezhető az adott térségben. 

A Progresszív Szlovákia parlamenten kívüli párt szerint, amely a vizsgálatra felhívta a figyelmet, az erre vonatkozó törvény pontatlanul fogalmaz: „Azt írja, hogy csak azokat a növényvédő szereket, illetve ezek metabolitjait kell vizsgálni, amelyeknek a jelenléte feltételezhető az ivóvízben. Azt viszont a törvény nem írja, hogy mi alapján.” (TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »