A számok nem hazudnak: ennyit fogyaszt az autód valójában

A nemrégiben kirobbant dízelbotrány miatt már  épeszű ember nem is hisz a jelenlegi európai fogyasztásmérési teszt (NEDC) eredményeinek. A valós mérési ciklus bevezetése csak két év múlva lesz hatályos, így addig sokan elkezdtek saját méréseket végezni. Többek közt, az egyik legnagyobb autós magazin a német Auto Motor und Sport is. Egy brit szervezet, az Emission Analytics hordozható mérőműszerével teszteltek le 600 féle jelenleg kapható autót. Szemben a mostani NEDC-tesztel, ők forgalomban, autópályán, városban, dugóban és akár hideg motornál is mérték az emissziós értékeket.

formula.hu

A 275 kilométeres tesztkörök után kialakult eredményekből kiderült, mely márkák őszintébbek és melyek azok, amelyek hivatalosan kiadott fogyasztási adatai még csak meg sem közelítik a gyakorlati értékeket. Az eredmények alapján öt olyan márkát találtak amelyek átlagban kevesebbet fogyasztanak összehasonlítva a hivatalos értékekkel:

1. Jaguar (-11.4%)

2. Subaru (-6.0%)

Hírdetés

3. Infiniti (-5.2%)

4. Porsche (-4.8%)

5. Land Rover (-3.4%)

Ezek a márkák egytől-egyig nagy teljesítményű autóikról híresek, és a tényleges fogyasztásuk kevésbé számít fontos szempontnak vásárlóik számára. Így nem meglepő,  hogy a lista végén a tömegmodellek gyártóit találjuk jelentős pluszfogyasztást mutatva, szemben a gyártó által közzétettel. Ezeket a márkákat többnyire alacsony fogyasztásuk, takarékosságuk miatt választjuk:

Peugeot (+ 14.4%), Renault (+ 14.3%), Fiat (+ 12.8%), Mazda (+2.8 %), Nissan (+4.5 %), Hyundai (+5.3 %), Jeep (+5.4 %), Skoda (+5.7 %), Audi (+6.3 %), Mercedes (+6.6 %), BMW és Kia (+6.8 %) valamint a Seat (+7.1 %).

(HVG)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »