A szaúdiak elfogtak egy Scud rakétát

Jemenből lőtték ki, a nemzeti gárda bázisa lehetett a célpont. Ennyit a tűzszünetről.

Az SPA szaúdi állami hírügynökség arról tudósított, hogy Jemen szombaton újra kilőtt egy ballisztikus Scud rakétát Szaúd-Arábiára. A kiadott közlemény szerint helyi idő szerint este 11 körül fogta el a rakétát a légvédelem, amit Szanaa városából lőttek ki. A fegyvert azonnal meg is semmisítették. A szaúdiak úgy vélik, a nemzeti gárda bázisa lehetett a célpont. Senki sem sérült meg – írja a Reuters.

Az akció komolyan veszélyezteti a december 15-én megkötött tűzszüneti megállapodást, ráadásul az ENSZ közreműködésével januárban tárgyaltak volna annak meghosszabbításáról és a végleges békeegyezmény megkötéséről. A megállapodás ellenére Jemenből azóta is folyamatosan indítják a rakétákat, legutóbb december 21-én lőttek ki egyet.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert kormánnyal, amelyet Hádi elnök vezet. A szaúdiak vezette arab szövetségesek március óta intéznek légitámadásokat a lázadók ellen.

A kormányerők és szövetségeseik júliusban visszafoglalták Ádent és további négy dél-jemeni tartományt, azonban továbbra is a lázadók kezén van a főváros, Szanaa és számos északi tartomány.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »