A szentek ereklyéihez hasonlította Putyin a mauzóleumot

A szentek ereklyéihez hasonlította Putyin a mauzóleumot

„Lehet, hogy sokaknak nem fog tetszeni, de kimondom, amit gondolok. Először is, a hit végigkísérte az oroszokat, s különösen megerősödött, amikor nehéz idők köszöntöttek ránk. Voltak olyan évek, amikor lerombolták a templomokat, megölték a papokat, közben létrehoztak egy új vallást. A kommunista ideológia ugyanis nagyon hasonlít a kereszténységhez. A szabadság, az egyenlőség, a testvériség, az igazságosság  eszméiről olvashatunk már a Szentírásban. A kommunizmus építésének kódexe nem más, mint szublimáció, a Biblia primitív kivonata. Semmi újat nem gondoltak ki!” Erről Vlagyimir Putyin beszélt a vasárnap este a Rosszija 1 csatornán Valaam címmel bemutatott dokumentum filmben. Az orosz elnök e gondolatot folytatva a kommunisták Leninhez viszonyulását ahhoz hasonlította, ahogy a keresztények tisztelik a szentjeiket. „Nézzék, Leninnek mauzóleumot emeltek. Miben különbözik ez a keresztények ereklyéitől? Menjenek el az Athosz hegyi kolostorba! Mondom, a kommunisták semmi újat nem találtak ki, csak az ideológiájukhoz igazították mindazokat az értékeket, amiben az emberiség már régen hitt” – fogalmazott az orosz elnök.

A film nem véletlen szól a Valaamról. A Ladoga-tó északnyugati részén található szigetcsoport kolostora hosszú időn át Oroszország kulturális és vallási központja volt, melyet a cárok és az orosz egyház egyaránt támogatott. Az itt található 14. században már álló, majd I. Péter által felújított monostor a II. világháború során megrongálódott, melyet a restaurálási munkákat követően 20 évvel ezelőtt nyitottak meg újból. Azóta nagy tiszteletben álló zarándokhely.

Putyin először még zarándokként látogatott ide, s azóta rendszeresen visszatér. Különösen a nagy döntései előtt. Éppen ezért szimbolikus üzenet, hogy a kampányhoz igazítva készült a Valaamról szóló film. „A Valaam Oroszország egyik tükre.  Történelme egyszerre érdekes és drámai. A Valaam lényegében összekapcsolódik az orosz állam születésével” – emeli ki a szent helyen a hitről, az orosz lélekről és a kezdetekről elmélkedve a filmben Putyin.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »