A szíriai Manbedzsről alkudoznak a törökök és az amerikaiak

A szíriai Manbedzsről alkudoznak a törökök és az amerikaiak

A Szíriai Demokratikus Erők parancsnoka: az Egyesült Államok és Törökország török katonai hadműveletekről tárgyal Manbidzsban.

A Szíriai Demokratikus Erők parancsnoka korábban arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok “meg fogja torolni az összes város elleni támadást, függetlenül attól, hogy ki a követte el”.

Ahmed Osman, Murád szultán brigádjának parancsnoka, aki a Szabad Szíriai Hadsereg lázadó milíciájának tagjaként fog részt venni a törökök vezette észak-szíriai hadműveletben, a Szputnyiknak megerősítette, hogy a török és az amerikai tisztviselők intenzív tárgyalásokat folytatnak az északi Szíriai város, Manbidzs sorsáról.

A parancsnok elmondása szerint, haderői egy lehetséges támadásra is fel vannak készülve. “Szeretnénk megegyezés alapján, katonai beavatkozás nélkül visszafoglalni Manbidzs városát, de abban az esetben, ha nem születik megállapodás, Törökország és a Szíriai Demokratikus Erők katonai hadműveletet fognak indítani” – közölte.

“Készen állunk egy ilyen forgatókönyvre is: katonai beavatkozás esetén Manbidzs városát sokkal gyorsabban foglaljuk majd vissza, mint Afrint, mivel a polgári lakosság száma itt kisebb, továbbá a Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia jelenléte sem olyan jelentős a régióban. Az egyetlen nehézséget és problémát Manbidzsban az amerikai hadsereg jelenléte okozza”- tette hozzá Osman.

Ebu Adil, a Szíriai Demokratikus Erők manbidzsi katonai tanácsának főparancsnoka megerősítette, hogy a tárgyalások folyamatban vannak, de hozzátette, hogy mindez idáig nem született megállapodás.

Hírdetés

“Az Egyesült Államok és Törökország között jelen pillanatig nem született megállapodás Manbidzs sorsát illetően, ha ugyanis egyezségre jutottak volna, az amerikai hadsereg nem növelné jelenlétét a régióban” – mondta a Szíriai Demokratikus Erők parancsnoka.

„Rendszeresen tárgyalunk az amerikai katonai tisztviselőkkel, akik állításuk szerint, nem akarják elhagyni Manbidzs városát. Mi viszont, a manbidzsi embereket képviseljük, így mi sem tervezzük a visszavonulást és meg fogjuk védeni városunkat, ha megtámadják “- tette hozzá Adil.

Recep Tayyip Erdogan török elnök, vasárnap ígéretet tett arra, hogy Törökország fegyveres erői “továbbra sem adják fel a terrorszervezetek felszámolását célzó hadműveleteiket” Szíria északi részén, továbbá figyelmeztetett, hogy a török hadsereg “már készen áll az új missziókra”.

Korábban a Szíriai Demokratikus Erők egyik forrása bizonyítékokkal alátámasztva megerősítette a Sputniknak, hogy Manbidzsban egyre nő a francia katonai jelenlét. A múlt hónapban a SZDE elmondta, hogy az amerikai hadsereg ígéretet tett a kurdoknak, hogy amennyiben valaki megtámadja a várost, ők azonnal megtorló akcióba kezdenek.

Törökország 2018 januárjában indította el az ún. olajág hadműveletet a Szíriai Demokratikus Erők által ellenőrzött területek ellen Észak-Szíriában, ugyanakkor a szíriai kurd milíciát terrorista szervezetnek nevezte, amely kijelentéssel az Egyesült Államok nem ért egyet.

Damaszkusz elítélte az országban folytatott török és amerikai katonai hadműveleteket, miután csapataik bevetését, a szíriai területi integritás jogellenes megsértésének tekinti.

Orientalista.hu – Vivkamar, Sputniknews


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »