A testvériesség fontosságát hangsúlyozta a pápa

A testvériesség fontosságát hangsúlyozta az emberi együttélés szempontjából Ferenc pápa húsvéthétfőn a Szent Péter téren összegyűlt zarándokok előtt.

Testvériesség nélkül nincs társadalmi igazságosság – jelentette ki a katolikus egyházfő a Regina coeli (Mennyek Királynője) imádsághoz fűzött elmélkedésében, amelyet dolgozószobájának ablakából mondott el.

Testvériesség nélkül nincs társadalmi igazságosság – jelentette ki a katolikus egyházfő a Regina coeli (Mennyek Királynője) imádsághoz fűzött elmélkedésében, amelyet dolgozószobájának ablakából mondott el.

Vatikánváros, 2018. április 2. Ferenc pápa köszönti a híveket a húsvéthétfői Regina Coeli (Mennyek Királynője) imádsága kezdetén a vatikáni Szent Péter térre néző dolgozószobájának ablakából 2018. április 2-án. (MTI/AP/Gregorio Borgia)

Ferenc pápa köszönti a híveket a húsvéthétfői Regina Coeli (Mennyek Királynője) imádsága kezdetén a vatikáni Szent Péter térre néző dolgozószobájának ablakából. (MTI/AP/Gregorio Borgia)

Egymás felé fordulás nélkül nem lehet egy társadalmat felépíteni – mondta a szentatya az összegyűlt híveknek. „Csak a testvériesség képes tartós békét biztosítani, a szegénységet leküzdeni, a feszültségeket és háborúkat megszüntetni, a korrupciót és a bűnözést kiirtani” – folytatta. Reményének adott hangot, hogy a testvériesség és az egymás felé fordulás, amit húsvétkor megtapasztalunk, életformává válik, és minden emberi kapcsolatot lélekkel tölt meg.

Az egyházfő óvott a bezárkózás veszélyétől, attól, hogy az emberek csak a saját életükre gondoljanak. „Törődnünk kell a testvéreinkkel, mindenekelőtt a szegényebbekkel és a kirekesztettekkel” – mondta. Testvériesség nélkül, amelyet „kegyelemnek” nevezett, Ferenc pápa szerint nem lehet egyházi vagy civil közösséget építeni.

A Regina coelire, amely húsvétkor az úrangyala imádságot helyettesíti, több tízezer hívő jött el a vatikáni Szent Péter térre. Az ünnepekre foganatosított rendkívüli biztonsági intézkedések továbbra is érvényben vannak, terrorellenes alakulatok és különleges rendőri erők őrzik a Vatikán környékét. A Szent Péter teret lezárták, csak mágneskapun át, szigorú ellenőrzés után, egyenként lehet belépni oda.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »