A Tienkung-1 űrállomás az Atlanti-óceánba hullott

A Tienkung-1 űrállomás az Atlanti-óceánba hullott

A Mennyei Palota-1 névre keresztelt kínai űrállomás nagyrészt elégett az atmoszférában mielőtt közép-európai idő szerint 2 óra 15 perckor lépett be a Föld légkörébe, és a nyugati hosszúság 40,24, valamint a déli szélesség 27,4 fokánál, Sao Paulóval egy vonalban az óceánba csapódott – jelentette a Hszinhua hírügynökség a kínai űrkutatási hivatal közlése alapján.

A kínai űrkutatási hivatal az űrállomás visszatérése előtt igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy nagyon kicsi a valószínűsége egy nagyobb darab földbe csapódásának, ezáltal emberi sérülésnek. Miután tengerbe estek a darabok, így a veszély még kisebb volt. Kína 2011 szeptemberében bocsátotta fel a 10,4 méter hosszú és mintegy nyolc tonna tömegű Tiankung-1-et, és az űrállomás az évek során hat kapcsolódási manővert hajtott végre a kínai Sencsou űrhajókkal.

2016 óta már a Tiankung-1 utódja is a Föld körül kering. Az új kínai űrlaboratóriumban az ott dolgozó két asztronauta hosszabb időt tölthet, mint a korábbi modellben. Az űrállomások feladata, hogy előkészítsék a tervek szerint 2022-ben elkészülő kínai űrállomás építését és üzemeltetését.

Amikor a Nemzetközi Űrállomás (ISS) várhatóan 2024-ben befejezi működését, Kína lesz az egyetlen nemzet, amely állandó állomással rendelkezik a világűrben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »