A titkosszolgálat vezetője bemutatta a SIS munkájáról készített jelentést

Ján Marosz (OľaNO) ellenzéki képviselő kifogásolta, hogy a Szlovák Információs Szolgálat (SIS)  igazgatójának éves jelentésében nem fordított nagyobb figyelmet a hibridháborúra. Marosz a SITA ügynökségnek mondta el véleményéét, miután a SIS főnöke, Anton Šafárik egy zárt tárgyaláson bemutatta a szervezet éves munkájáról készült jelentést. 

 

Az ellenzéki képviselő szerint Šafárik nem tett jelentést azokról a pénzekről, amik Oroszországból érkezte Marián Kotleba pártjához. “Az igazgató nem mutatott be olyan intézkedéseket, amelyek ezzel kapcsolatban védik a szlovákiai polgárokat” – tette hozzá.

 

Marosz hiányolta a jelentésből azt is, hogy a belügyminisztérium hogyan értékelte az információs szolgálat korrupcióról nyújtott információit. “A SIS rámutat a korrupcióra, de nincs visszajelzés a rendőrség részéről” – mondta.

 

A legnagyobb veszélyek

 

A képviselő szerint Šafárik a jelentésben megnevezte az országra leselkedő legnagyobb veszélyeket, mint az Iszlám Állam és a migráció. “Szerencsére Szlovákia nincs a figyelem középpontjában. A helyzet azonban változhat” -mondta Marosz.

 

A parlament védelmi bizottságának elnöke, Anton Hrnko (SNS) szerint a SIS igazgatójának jelentése összhangban volt a törvénnyel. Hozzátette, hogy a jelentés értékelő volt és ezért nem szolgáltatott információkat az aktuális veszélyekről.

 

Pčolinský nem árult el részleteket

 

Tekintettel arra, hogy a tárgyalás titkos volt, Peter Pčolinský (Sme rodina) nem részletezte különösebben az elhangzottakat. “Sok érdekes dolgoz hangzott el ami a Katonai Hírszerzést és a Szlovák Információs Szolgálatot érinti. Néhány dolog meglepett, néhány már ismert dolgokról szólt.” – mondta, hozzátéve, hogy a hírek megerősítik mindazt, amit a migrációról gondolunk.

 

Pčolinský szerint arra a kérdésre, hogy a jelentés foglalkozik-e a legfelsőbb körök korrupciós ügyeivel azt válaszolta, hogy több területet is érintett a jelentés. A parlamenti képviselők a hétfői zárt tárgyaláson a SIS igazgatója mellett meghallgatták a Katonai Hírszerzés vezetőjének (Ján Balciar) jelentését is.

 

Webnoviny.sk
kép: SITA

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »