A Trump-beszéd amerikai sajtóvisszhangja

A Trump-beszéd amerikai sajtóvisszhangja

WASHINGTON. Donald Trump amerikai elnök kedd esti – hivatali ideje első – évértékelő beszédének alaphangja a legtöbb amerikai médium értékelése szerint optimista és a demokratákkal deklaráltan megbékélő volt, de minimum kérdéses, hogy lesz-e ennek folytatása, és a tettekben is megnyilvánul-e majd.

A CNN hírtévé szerint noha Trump arra kérte a demokratákat és a republikánusokat, hogy a nép érdekében tegyék félre mély ellentétüket, megismételte ismert szigorú mondatait a bevándorlással kapcsolatban és újfent elpuffogtatta populista-nacionalista frázisait, amelyeknek nem kevés szerepük volt a nemzet megosztásában az elmúlt évben.

Beszédbeli optimizmusa éles ellentétben áll Twitter-üzeneteivel, és nem valósszínű, hogy a bevándorlás szabályozásáról mondott szavai egységet teremtenek a két nagy párt között, amelyeknek pedig közösen kellene új törvényt alkotniuk erről. Trump nem vázolt fel semmilyen elképzelést erre vonatkozóan. Beszédében kevés utalás volt arra, hogy elnökként milyen sok hagyománnyal szakított. A CNN emlékeztet, hogy az első terminusukat töltő amerikai elnökök között neki van az egyik legkisebb a támogatottsága, és elnökségét legalább még egy ideig be fogja árnyékolni a nyomozás, amelynek keretében kampánycsapata és Oroszország kapcsolatát vizsgálják.   

Az NBC News azzal kezdte értékelését, hogy a Fehér Ház előzetesen azt ígérte: a beszéd "egyesítő" és "kétpárti" lesz. A tévé szerint egyik sem volt. Az ezúttal viszonylag higgadt Trump oda-oda szurkált a demokratáknak az egészségügy, a bevándorlás, a fegyverviselési jog, az amerikai lobogó tisztelete és más témákban, amelyekben ádáz viták törtek ki az elmúlt évben.   

"Egy hosszú és a nemzetet megosztó év után az amerikaiak arra vágytak, hogy az elnök elmondja: hogyan akarja egyesíteni a társadalmat. Sajnos ma esti beszéde csak tovább tágította a szakadékot" – jelentette ki Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője.   

Trump gyakorlatilag csak arról beszélt, amit a republikánusok hallani akartak. A beszéd felerészben még mindig az elnöki győzelem ünneplése, felerészben a demokraták piszkálása volt, és csak kevés olyan hangzott el, aminek utóbbiak is örülhetnek. De ez talán nem is meglepő, hiszen Donald Trump vallásos hevülettel igyekszik megtartani szűk támogatói táborát – állapította meg az NBC.   

David Cicilline Rhode Island-i demokrata párti képviselő azt mondta a tévének: a beszéd túlságosan múltba tekintő volt, rettenetesen fókuszált a félelemre, a bűnözésre, a terrorizmusra és a külföldiekre. Michael Steele, a Republikánus Párt volt elnöke pedig úgy nyilatkozott: Trump tetteivel "a feje tetejére állította azt az alapvetést, hogy mint nemzet, kik vagyunk", elmélyítette a feszültségeket a rasszok és a társadalmi osztályok között. "Ezek valóságos feszültségek, és minden nap a felszínre kerültek" – mondta Steele.   

A Fox News hírtévé szerint Trump beszéde nagyon optimista volt, elmozdulást jelent eddigi kormányzásától, és kísérlet volt arra, hogy ne olyan elnökként írják le, mint aki csak a saját szavazóbázisát akarja kielégíteni. Ez a változás üdvözlendő és fontos, mert az elnök számára első éve bebizonyította: nem tudja keresztülvinni a törekvéseit, ha csak a jobboldalról kormányoz és démonizálja az ellenfeleit. Szavait azonban meg kell valósítania mind neki, mind a pártoknak, főleg a bevándorlás szabályozása területén.   

Miután Donald Trump nemrég lett republikánus párti politikus, és aligha hagyományos konzervatív, mindvégig azt várta tőle a The Wall Street Journal (WSJ) című lap szerkesztőségi bizottsága, hogy előbb-utóbb megegyezésre törekszik a demokratákkal a különböző ügyekben. Kérdés, hogy az évértékelő beszédben mutatott megegyezési készségéből születik-e az idén kétpárti előrelépés a már nagyon polarizálódott kongresszusban. Az biztos, hogy az elnök kormányprogramjában rengeteg lehetőség lesz a kétpárti kompromisszumokra – állapította meg a WSJ.   

Az amerikai szövetségi politikai eseményekkel foglalkozó washingtoni The Hill című hírportál szerint Trump a 80 perces beszédben – amely az egyik leghosszabb amerikai elnöki évértékelő volt – azokra az eredményekre és pozitív dolgokra koncentrált, amelyek első éve alatt történtek, és nagyon kevés szó esett azokról az éles – szinte már vérre menő vitákról, amelyek gyakran beárnyékolták a pozitívumokat.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »