A tűzhányók segíthették "egyeduralomra" a dinoszauruszokat

A tűzhányók segíthették "egyeduralomra" a dinoszauruszokat

LONDON. A szélsõséges, nagyjából egymillió éven át tartó vulkáni tevékenység okozhatta a földtörténet egyik legnagyobb tömeges fajpusztulását, mely lehetõséget teremtett a dinoszauruszok elterjedésére – írta a BBC hírportálja.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzõi õsi kõzeteket elemeztek és kétszázmillió évvel ezelõtti hatalmas vulkánkitörések nyomaira bukkantak. Ezek a kitörések vezethettek az egyik legnagyobb, úgynevezett tömeges kihalási eseményhez.   

"A dinoszauruszok képesek voltak kihasználni az állatvilágban elõállt hiányt, amit a kihalt fajták hagytak maguk mögött" – magyarázta Lawrence Percival, az Oxfordi Egyetem földtudományi tanszékének kutatója.   

A tudósok négy kontinens kétmillió éves kõzetmintáit vizsgálták meg. Egy korábbi tanulmány azt mérte fel, hogy változott a szénmennyiség a kõzetekben, ami a vulkánkitörésekbõl származó szén-dioxiddal függött össze. Az új kutatás a tûzhányók tevékenységének egy másik nyomát, a higanyt analizálta.   

A tûzhányó kitörésével felcsapó gázcsóva higanyt is tartalmaz, mely a legkörbe kerül, mielõtt visszaszállna a talajra, leülepedne és évmilliókig ott maradna. "Ha egy üledékrétegben kiugró higanymennyiséget észlelünk, tudjuk, hogy a réteg korával egy idõben vulkáni tevékenység folyt. Pontosan ezt láttuk a tömeges kihalás idejében is" – mondta Percival.   

Az évmillión át tartó kitörések tömeges fajpusztuláshoz vezethettek: a krokodilhoz hasonló állatok, a hüllõszerû emlõsök és a kétéltûek is kihaltak. Az elsõ, korai dinoszauruszok azonban túlélték ezt a korszakot, bár a kutatók erre nem találtak magyarázatot.   

Amikor a vulkánok többsége elcsendesedett, a dinoszauruszok kevés vetélytárssal találhatták szembe magukat, így elszaporodva átvehették az uralmat a tudósok szerint.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »