A vártnál nagyobb inflációs adat érkezett Amerikából, esnek a piacok.

Januárban a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics szerdán közzétett adatai szerint.

Januárban szezonális kiigazítással 0,5 százalékkal emelkedtek havi bázison a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a decemberi 0,2 százalék emelkedés után

– közölte honlapján az intézet. Az egy évvel korábbihoz képest januárban 2,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, hasonlóan a decemberi adathoz.

A piac kisebb áremelkedésre számított, a fogyasztói árindex havi bázison 0,3 százalékos, éves bázison 1,9 százalékos növekedését várta januárra.

Januárban az energiaárakat leszámítva 1,8 százalékkal nőttek éves bázison a fogyasztói árak, míg az energiaárak 5,5 százalékkal emelkedtek.

A hírre eséssel reagáltak a piacok, hirtelen megtört a DAX egész napos felívelő trendje is és az amerikai határidős piacon is esni kezdtek a részvényárak. Az amerikai fogyasztói árak vártnál nagyobb erősödése ugyanis újra ráijesztett a befektetőkre, akik a Federal Reserve monetáris szigorításától tartanak. Ezzel egyidejűleg az amerikai államkötvény- hozamok jelentősen emelkedni kezdtek.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »