A világ legszebb templomai között a Mátyás-templom

Összesen 26 keresztény templomot gyűjtött össze a Telegraph brit napilap a legszebb templomok közt, a sorban található a budapesti Mátyás-templom és az erdélyi Szászfehéregyháza temploma is – írja a brit lap alapján a Madiner.hu.

Hol karácsonyozz? – tette fel a kérdést a Telegraph, ezúttal templomokra utalva. A felsorolt, 26 keresztény templom közé, amelyeket a világ legszebbjeinek választott a lap, bekerült a budapesti, katolikus Mátyás-templom és az erdélyi Szászföldön, Brassó közelében található Szászfehéregyháza evangélikus erődtemploma is.
 
sdf
 
Utóbbi települést 1231-ben villa Albae néven említik először. Első lakói székelyek voltak, helyükre a 13. század elején szászokat telepítettek. Kis halmon áll 15. századi gótikus szász erődített temploma, mely egy korábbi kápolna helyére épült; 1993 óta a Világörökség része. Védőfalát több torony erősíti. 1910-ben a településnek 791, többségében német lakosa volt, jelentős román kisebbséggel. A trianoni békeszerződésig Nagy-Küküllő vármegye Kőhalmi járásához tartozott.
 
A Mátyás-templom vagy Budavári Koronázó Főtemplom (hivatalos nevén Budavári Nagyboldogasszony-templom) nagy történelmi múltra visszatekintő műemlék templomunk. A középkori alapokon nyugvó, eredetileg gótikus templomot a törökök mecsetként használták, majd a 18. században jellegtelen, barokk külsőt kapott. Ferenc József 1873-ban kelt határozata alapján 1874-1896 között Schulek Frigyes vezetésével nagyarányú újjáépítésre került sor, amely kialakította az épület mai képét, egyik legszebb neogótikus épületünk.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »