A világsajtó lenullázza a merkelista koalíciót

A világsajtó lenullázza a merkelista koalíciót

/Bicskén az utcánkban reggel öttől 13:50-ig egy óra kivételével nem volt internet. A Telekom bocsánatot kér – ez vicc volt – a kedves olvasóktól./

A német koalíciós pártok megállapodását rögzítő szerződésről a Handelsblatt, a vezető német üzleti napilap reggeli szerkesztőségi kör-emailje azt a véleményét fejti ki, hogy annak megkönnyebbülést kellene kiváltania, de az sem a lakosság körében, sem a gazdaság terén nem volt tapasztalható. A szociáldemokraták döntése a koalícióban történő részvétel mellett még kudarcba viheti az egész kormányzat felállítási projektet és maga a koalíciós szerződés sem jeleneti azt a remélt tervet, amely Európa legnagyobb gazdaságát jövőképessé tehetné.

Hírdetés

A legolvasottabb német hírportál, a Spiegel Online reggeli szerkesztőségi kör-emailje ugyanerről a témáról azt írja, hogy noha a CDU megnyerte a parlamenti választásokat, a koalíciós tárgyalásokat elvesztette. A legfontosabb minisztériumokat a szociáldemokraták kapják. Övék lesz a külügyminisztérium, a pénzügyminisztérium, a munkaügyi és szociális ügyek minisztériuma. Martin Schulz lenne a külügyminiszter, aki korábban azt mondta, az SPD nem akar koalíciót. Schulz hatalmi vágya még megbuktathatja a koalíciós kormányzást, amikor pártjának tagjai március elején erről szavaznak.

Lesajnáló hangon kommentálja a Neue Zürcher Zeitung, a vezető svájci lap a német koalíciós tárgyalások eredményét, illetőleg már magának a koalíciós szerződésnek a címét is, amely így hangzik: „Új indulás Európának. Új dinamizmus Németországnak. Új összetartás országunknak.” Jellemző, írja, hogy az első mondat nem magáról Németországról, hanem Európáról szól. Úgy is mondható, hogy ez a világ első poszt-nacionalista koalíciós szerződése. Nincs, ami ennél jobban bizonyítaná, hogy a tárgyalások junior partnere, a szociáldemokraták milyen mértékben uralták azokat.

A vezető amerikai lap, a New York Times nagy terjedelmű cikkében elemzi a német koalíciós tárgyalásokat és az abból meggyengülve kikerülő Merkel kancellárt, aki korábban egyértelműen szabott utat Európának. Ha az új koalíciót jóváhagyja a szociáldemokrata párt tagsága, akkor Emmanuel Macron francia elnök megkapja az általa várt segítséget, hogy Berlinnel együtt erősítsék az Európai Unió szellemét és igyekezzenek áthidalni a növekvő kelet-nyugati szakadékot, melynek keleti oldalán az Orbán Viktor által vezetett nacionalista politikusok kihívást intéznek az Unió szívében helyet foglaló liberális konszenzus ellen.


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »