A Vöröskereszt és a Vatikán is segíthette a nemzetiszocialisták menekülését a háború után

A Vöröskereszt és a Vatikán is segíthette a nemzetiszocialisták menekülését a háború után

Több ezer nemzetiszocialista menekülésében segédkezhetett a Vöröskereszt és a Vatikán – állítja Gerald Steinacher.

A Harvard kutatójaként dolgozó történész könyvében foglalta össze kutatási eredményeit. Egy korábban kiadatlan forrásokon alapuló könyv szerint a Vöröskereszt és a Vatikán nemzetiszocialisták ezreinek segített a menekülésben. A nemzetközi segélyszervezet már korábban elismerte, hogy az irataikat vesztett rászorulók megsegítésére létrehozott speciális dokumentumát (10.100s) nemzetiszocialisták használhatták fel.

A 10.100s igazolás a menekültek elvesztett iratait pótolta, lehetővé téve az egyes országok közötti szabad mozgást.

Gerald Steinacher, a Harvard kutatója azonban a Vöröskereszt archívumaiból származó utazási dokumentumokat hasonlította össze a keresett „háborús bűnösök” jegyzékével, és arra a következtetésre jutott, hogy egyedül Nagy-Britanniába és Kanadába 8000 egykori Waffen-SS tag jutott el.

Hírdetés

Steinacher könyvében (Nazis on the Run: How Hitler’s henchmen fled justice) a menekülőknek nyújtott egyházi segítséget is elemzi. Szerinte a Vatikán azért segíthette a menekülőket, mert egyrészt reménykedett az európai kereszténység újjászületésében, másrészt rettegett a kommunista Szovjetuniótól. Így Vatikáni Menekült Bizottságon keresztül ismert nemzetiszocialisták kaptak hamis személyazonosságot.

A háború utáni zavaros helyzetben a túlterhelt Vöröskereszt megbízott az egyházi állam által kiadott igazolásokban és a gyakorta felületes szövetséges katonai vizsgálatok után kiadott nyomtatványokban. A Harvard kutatója a Vöröskereszt-delegációk belső levelezésének vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a segélyszervezet egyes tisztviselői is tudták, hogy igazolásaikat menekülő nemzetiszocialisták használják fel.

Steinacher szerint a dokumentumokból kiderül, hogy a Vöröskereszt főképp Rómában és Genovában 120 ezer ilyen dokumentumot adott ki, így a menekülő nemzetiszocialisták 90 százaléka Olaszországon keresztül jutott főként Spanyolországba és Észak- és Dél-Amerikába.

A Vöröskereszt elzárkózott Steinacher felfedezéseinek kommentálásától, ugyanakkor a segélyszervezet kifejezte a sajnálkozását amiatt, hogy „okmányaival visszaéltek”.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »