A Washington Post weboldalának kiemelt és legolvasottabb cikke Szlovákiáról szól

A Washington Post weboldalának kiemelt és legolvasottabb cikke Szlovákiáról szól

Az óceánon túl Szlovákia még mindig hallatja a hangját. A hazai politikai helyzetről a Washington Post (WP) amerikai napilap „Hogyan dacolt Szlovákia az újságíró halála után és dobta ki a miniszterelnökét“ címmel közölt riportot. A Washington Post weboldalán jelenleg ez a legolvasottabb cikk, sőt, kiemelt írásként szerepel a főoldalukon.

A cikk felvázolja, hogy az elmúlt hónapokban miként változott meg az atmoszféra a kis közép-európai országban, és a békés tüntetések miképpen tudták elérni azt, hogy a hosszú évek óta kormányzó miniszterelnök, Robert Fico benyújtsa a lemondását.

Ellenpólus a világgal szemben

– jellemzi a szlovákiai helyzetet a Washington Post.

A neves és befolyásos amerikai napilap külön kiemeli a tüntetések békés lefolyását. A WP szerint ezek a tüntetések Szlovákiát „a világtrendek ellenpólusává változtatták, hiszen a tüntetések a tüntetők békességének eléréséhez járultak hozzá“.

A társadalom csak a gyilkosságra eszmélt fel

A WP arról is említést tesz, hogy a múltban Ficonak és az embereinek a korrupciós ügyei nem hagytak nagy nyomot az emberekben. Viszont annak az újságírónak a meggyilkolása, akit a legnagyobb valószínűséggel a munkája miatt gyilkoltak meg, az embereket a legérzékenyebb pontjukon érintette meg.

Fico mindezek ellenére elutasította, hogy a társadalom felborzolt kedélyei jogosak, így a magyar származású amerikai filantróp üzletembert, Soros Györgyöt vádolta meg a szlovákiai tüntetések szervezésével. A szlovákiai politikai helyzet alakulásának erről a részletéről is említést tesz az amerikai napilap.

Fico kijelentéseit ellentétbe állítjál Andrej Kiska államfő tanácsadójának, Rado Baťo nézeteivel. „Robert Fico kijelentései nem csak a realitáson kívül álltak, de az egész atmoszféra és a társadalom érzelmein kévül is“ – mondta Baťo a WP-nak.

Az államfőnek mint az ország szimbolikus vezetőjének erkölcsi autoritása van. Ezt pedig felhasználta arra, hogy Ficot választás elé állítsa: vagy új választások, vagy teljes személyi változások a kormányban és annak élén“ – írja Kiskáról a WP, majd hozzáteszi, annak ellenére, hogy Fico március 15-én távozott, a politikus karrierjének teljes vége még mindig nem következett be.

Nem megy sehova

Ne félj, nem megyek sehová“ – idézi az amerikai napilap Fico azon kijelentését, amelyet pontosan azután mondott az államfőnek, hogy átnyújtotta lemondását. Ezután a napilap ezt a magyarázatot közli: Fico továbbra is a legerősebb kormánypárt elnöke marad, míg a kormány élén az eddig miniszterelnök-helyettes veszi át a helyét.

A WP arról is említést tesz, hogy a szlovákiai társadalom szkeptikusan áll az esetleges változásokhoz. A társadalom dinamikája azonban megváltozott, magyarázza a WP Grigorij Mesežnikov politológusra hivatkozva: „Az említendő példára múlt héten került sor, amikor az új miniszter úgy döntött, hogy a funkcióba iktatásának első napján mindjárt részt vesz egy nyilvános megbeszélésen. A kormány részérő ez nagy sértés volt, hiszen a megbeszélést a kritikával szembeni arrogancia jellemezte“.

Az ország megváltozott

A WP szerint a változásokat az elkövetkezendő napokban is lehetett érezni. Az amerikai napilap arra is felhívta a figyelmet, hogy a tüntetések lemondása után is több ezren vonultak ki arra a emlékmenetre, amit az egyetemista diákok szerveztek. A WP szerint az egész társadalom hozzáállása változáson ment keresztül.

A cikk végén mindezt egy szlovák jógaoktató vallomásával szemléltetik, aki beismeri, hogy a múltban sosem foglalkozott a politikával, még csak választani sem járt. Viszont az újságíró meggyilkolása benne – és a WP szerint másokban is – felkeltette a politika iránti érdeklődését. A riportjukban szereplő jógaoktató elmondja, hogy most már  nemcsak a tüntetéseken vesz részt, de gondolkodás nélkül aláírta az előrehozott választásokról szóló referendumot is.

HNonline.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »