Abcúg: biztos hajléktalanságra ítéli a kormány a menekülteket

Abcúg: biztos hajléktalanságra ítéli a kormány a menekülteket

A menekülteket támogató programokon kívül rendőröknek és felsőoktatási dolgozóknak szóló képzéseket is szerveztek volna civil szervezetek a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap pályázatainak segítségével, de a Belügyminisztérium a múlt héten hirtelen visszavonta a kiírásokat, így ezekből semmi sem valósul meg.

Ugyanakkor nemcsak a menekültek láthatják kárát a pénzforrás megszüntetésének, hanem azok az állami intézmények is, amelyek jó ideje uniós támogatásokból működnek – írja az Abcúg.

A portál emlékeztet rá, a hogy Belügyi Alapok honlapján közzétett hirdetmény szerint a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap 2017-2018. évi munkaprogramjában tavaly decemberben kiírt és most visszavont 13 pályázaton többek között lakhatáshoz való hozzájutást megkönnyítő programokra, kísérő nélküli kiskorú gyermekek elhelyezésének és integrációjának fejlesztésére és jogi segélynyújtásra lehetett támogatást kérni.

Az Abcúg olyan civil szervezetet is talált, amelyek a hirtelen visszavont pályázatokon akartak indulni. Az egyik maga a Menedék Egyesület, tudták meg Kováts Andrástól, a szervezet igazgatójától. A Menedék a menekültügyi és integrációs alap korábbi, 2014-2016 közötti munkaprogramjában is pályáztott (itt, itt és itt érhető el a pályázók listája), és végül 5 projekt megvalósítására kapott pénzt – az előbb említett 240 millió forint körüli összeget.

Most is 5 projektre szerettek volna támogatást szerezni, ezek közül nem mindegyik foglalkozott kifejezetten menekültekkel, vegyes az összkép. Külföldi diákok iskolai integrációjának elősegítése, kitoloncolás előtt álló emberek számára pszichoterápia, feszültségoldó szabadidős foglalkozások is szerepeltek a tervek között, de migránsokkal foglalkozó szakembereknek, rendőröknek és fegyveres biztonsági őröknek is tartottak volna képzéseket.

http://mno.hu/

Mivel a pályázatok még a tervezési fázisában voltak, ezért Kováts nem tudta megmondani, hogy pontosan mekkora összegre lett volna szüksége a Menedéknek ezek megvalósításához. A Belügyminisztériumtól nem kaptak hivatalos magyarázatot arra, hogy miért vonta vissza hirtelen a pályázatokat, tette hozzá.

A Menedéken kívül több más civil szervezet is pályázott korábban az alap forrásaira, például a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Migráns Segítség Magyarország Egyesület, Szubjektív Értékek Alapítvány, az Artemisszió Alapítvány és a Cordelia Alapítvány.  

Ugyanakkor a pályázók között találjuk a Magyar Evangélikus Egyházat, a Baptista Integrációs Központot, az Országos Rendőr-főkapitányságot, az Országos Bírói Hivatalt, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt és a Fővárosi Önkormányzat Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeit is.

Kováts András hangsúlyozta, hogy a minisztérium lépése nemcsak a Menedéket és más civil szervezeteket sújthatja, hiszen a korábbi pályázók között önkormányzati és állami intézmények is szerepelnek. Sőt, utóbbiak számára még fontosabb támogatási forrást jelentett a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap, mert az integrációs rendszer vagy az idegenrendészet egyes elemeit kizárólag ezekből az uniós támogatásokból működtették, magyarázta a Menedék vezetője.

Szerinte egyértelmű, hogy

a pályázatok visszavonásának legnagyobb vesztesei azok lesznek, akik menekült vagy oltalmazotti státuszt kaptak, mert megszűnnek azok a kezdeti támogatások (pl. lakhatás), amelyek nélkül lehetetlen lesz boldogulniuk Magyarországon.

Így olyan szervezetek sem jutnak forráshoz, mint például a Kalunba Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft., amely komplex lakhatási integrációs mintaprogrammal és iskola utáni felzárkóztatás támogatásával segítette eddig a menekülteket, és újabb projekteket tervezett indítani az alap révén.

Főleg annak fényében lehetnek komoly következményei a menekültügyi támogatások befagyasztásának, hogy 2016 közepétől megszűnt az úgynevezett integrációs szerződés, ami a menedékkérőknek és a nemzetközi védelemben részesítetteknek biztosított szociális ellátást.

A kormány bármikor visszavonhatja a saját szavát

Az interkulturális kommunikációval 20 éve foglalkozó Artemisszió Alapítvány több pályázaton is indult volna. Tevékenységeik egyik legnagyobb támogatója pont az EU Migrációs és Menekültügyi Alapja. Az alapítvány elnöke, Szántó Diána szerint a pályázatok visszavonásával az állam kötelezettségét végző civil szervezetek fizikai eszközeit vették el. Az, hogy aktív pályázatok folyamatosan kifutnak, a civil szervezetek működésének állandó nehézsége, de most hatványozódott a probléma.

Nem lehet látni, hogyan pótoljuk a most kieső forrásainkat. Nem az a rossz a pályázatok visszavonásában, hogy mi is, a többi szervezettel együtt nehéz helyzetbe kerültünk. Hanem az, hogy a kormány a saját szavát is bármikor visszavonhatja 

– mondja. „Két dolgot nem szabad összekeverni: a kormány kommunikációját a kvótarendszerrel és tágabban a migrációval kapcsolatban; illetve az állam kötelezettségét a menekültügyi eljárások biztosítására. Az állam, vagyis annak hatósága az arra rászorulóknak meg kell, hogy adja a menekült státuszt” – tette hozzá a pályázatok kapcsán Szántó.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »