Abszurd a migránsok nemek szerinti megkülönböztetése?

Abszurd a migránsok nemek szerinti megkülönböztetése?

Nemek szerint külön csoportokban oktatják az arab országokból érkező menekülteket Ausztriában, az osztrák külügyminiszter hamisan értelmezett toleranciának nevezte az effajta megkülönböztetést.

Az osztrák munkaügyi központ (AMS) szeptember óta végzi a menekültek kompetenciavizsgálatát, vagyis felmérik a nyelvtudásukat és azt is, hogy milyen munkakörökhöz értenek leginkább. A központ az arab nőket és férfiakat külön csoportban teszteli és oktatja, miközben más származás esetében nem választják szét nemek szerint az embereket. Az AMS vezetője szerint el szeretnék kerülni, hogy az arab országokból származó menekültek esetleg a vegyes csoportok miatt ne látogassák a kurzusokat.

Sebastian Kurz külügyminiszter az alapjogok tiszteletben tartására figyelmeztetett, és abszurdnak nevezte a megkülönböztetést. A miniszter szerint nem helyes így megkérdőjelezni a női és férfi egyenjogúságot, főleg az integrációs folyamat kezdetén nem. Aki Ausztriába megy, annak tiszteletben kell tartania az ország alkotmányát, törvényeit és az alapértékeket – hangsúlyozta az integrációs ügyekért is felelős miniszter.

Salzburg „kiürült”

Még mindig sok migráns utazik keresztül az országon, kevesen maradnak Ausztriában. A déli határrésznél nyugalom van. A tervezett 3,7 kilométeres kerítés előkészületi munkálatait már az elmúlt hétvégén elkezdték. Az építkezés várhatóan jövő héten indul meg, miután megállapodtak az érintett földterületek tulajdonosaival.

Az elmúlt időszakhoz képest Salzburgban is sokkal kevesebb, nagyjából 150 menekült van. A salzburgi pályaudvar közelében lévő garázs, korábbi befogadóhely teljesen üres, egy másik átmeneti táborban pedig olyanokat helyeztek el, akiknek nem találtak helyet tartományi befogadóhelyeken.

A salzburgi tartományi vezető, Wilfried Haslauer az érkezők regisztrációjának rendezetté tételében látja a megoldást, és nem a kerítés építésében, valamint a határ lezárásban,

Hírdetés

„ahogyan Orbán Viktor tette”.

A néppárti politikus úgy vélte: fel kell készülni arra, hogy tavasszal ismét sokan jönnek.

Kvótázó osztrákok

A burgenlandi Királyhidán (Bruckneudorf) megtartották a harmadik tüntetést a településre tervezett 450 ember befogadására alkalmas konténerfalu ellen. A szerda este rendezett demonstráción 700-an vettek részt, a következő megmozdulást pénteken tartják. A lakosok azért tiltakoztak, mert az állam saját hatáskörben döntött arról, hogy a településen nyolcvan konténert állít fel és helyez el menekülteket. A szociáldemokrata polgármester szerint nem a migránsok befogadása ellen, hanem a tömegszállás kialakítása miatt tiltakoznak. Szerinte kisebb méretű csoportokat még tudna integrálni az alig háromezer fős település.

A tartományi parlament néppárti elnöke szerint minderre nem lett volna szükség, ha Burgenland teljesíti az előírt befogadási kvótát. A törvény ugyanis akkor alkalmazható, ha a tartomány vagy a járások nem teljesítik az előírt menekültkvótát vagy a befogadott menekültek száma nem teszi ki a helyi lakosok 1,5 százalékát.

Vöröskereszt: A migránsoknak nincs magánszférájuk

Az osztrák vöröskereszt szeptember óta 570 ezer embert látott el, ez idő alatt a szervezetben 7500 főállású munkatárs és mintegy 70 ezer önkéntes segédkezett, naponta ötszáz ember volt bevetésen. Összesen 1,5 millió adag élelmet osztottak ki, 70 ezer ember kapott orvosi ellátást, és háromezret szállítottak kórházba. A szervezet 50 ezer ágyat, 400 ezer takarót, hétezer hálózsákot és 10 ezer matracot biztosított. A szervezet vezetője, Gerald Schöpfer szerint még csak most jön az igazi kihívás, hiszen az ország vezetése idén mintegy 90 ezer, jövőre akár 120 ezer menekültkérelem beadására számít.

A vöröskereszt vezetőinek tájékoztatása szerint a kormány összesen 15 millió eurót bocsátott a segélyszervezetek rendelkezésére, ebből a vöröskereszt már 9,8 millió eurót megkapott. A segélyszervezet vezetői elmondták azt is, hogy Ausztriában csaknem 20 ezer szükségszállás van, jelenleg nyolcezer embert helyeznek el. Közülük hatszázan továbbutaznak majd, 7400-an pedig benyújtott menedékkérelmük elbírálására várnak. Az átmeneti szállásokon kevés tisztálkodási lehetőség van, és nincs az embereknek magánszférájuk, ezért itt ideális esetben egy éjszakát kellene eltölteniük – közölte a vöröskereszt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »