Áder a bolygónk jövőjét vitatta meg a svéd királlyal

A tengerek elszennyeződésének, túlhalászásának kérdését és a párizsi klímacsúcson tett svéd vállalás ügyét érintette stockholmi megbeszélésén Áder János köztársasági elnök, amikor XVI. Károly Gusztáv svéd királlyal tárgyalt kedden – számol be a diplomáciai találkozóról az MTI.

XVI. Károly Gusztáv svéd király (b) fogadja a hivatalos látogatáson Svédországban tartózkodó Áder János köztársasági elnököt Stockholmban
Forrás: MTI

Az audiencia után a hivatalos látogatáson a svéd fővárosban tartózkodó magyar államfő a közmédiának azt mondta, hogy a megbeszélés szorosan kapcsolódott a víz világhét programjához, amely most zajlik Stockholmban. Áder János elmondta:

Svédország gazdasági erejét tekintve reálisnak tűnik az ország két évvel ezelőtti párizsi klímacsúcson tett vállalása. Akkor a svédek azt vállalták, hogy a 1990-es évek szintjéhez képest 85 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A megbeszélést követően a magyar államfő összegzésként úgy fogalmazott: tanulhatunk Svédországtól, ahol széleskörű politikai megegyezés van a jövő generációs érintő környezeti döntések meghozatalában.

Áder János kedden este részt vesz, és köszöntőt mond az idei évi Junior Water Prize díjátadóján, ahol Magyarországot a kőbányai Szent László Gimnázium csapata képviseli. A versenyt 1997 óta rendezik meg minden évben.

A hét hátralévő részében Áder János számos a víz világhéthez kapcsolódó eseményen vesz részt és csütörtökön reggel előadást is tart a rendezvényen. A magyar államfő Stockholmba érkezése után ellátogatott az Ericsson vállalatcsoport stockholmi központjába, ahol a legújabb innovációkhoz kapcsolódó berendezéseket tekintett meg. Ezt követően a magyar nagykövetségen állami kitüntetéseket adtak át jelenlétében.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »