Adóterhek és változások a járulékfizetésben

Adóterhek és változások a járulékfizetésben

KOMÁROM. Ismét emelkedtek a járulékterhek, miközben a vállalkozókat és a vállalkozói környezet javítását érintő kedvezmények csak jelentéktelen mértékben változtak. Szoboszlai Márta komáromi adó- és pénzügyi szakértő portálunk kérdéseire egyebek mellett arról, hogy mennyivel magasabb a társadalombiztosítási és az egészségügyi járulék összege.

2018-ban is emelkedtek a magánvállalkozók járulékai, pontosan 6 euró 84 centtel, azzal, hogy a minimális kivetési alap 456 euróra emelkedett – magyarázta Szoboszlai Márta. Mivel a járulékterheket visszamenőleges hatállyal térítik a vállalkozók, az emelt összeget – januárra vonatkozóan – február 8-ig kell befizetni. Nyilvánvalóan az ezt követő 11 hónapra is ugyanez a díj lesz érvényes. Érdemes ezért a bankban – ha még nincs – állandó átutalással folyósítani.

Minimális kivetési alap esetén az egészségügyi biztosítóba 63 euró 84 centet, a szociális biztosítóba pedig 151 euró 16 centet kell fizetni – pontosított az adó- és pénzügyi szakértő.

A munkáltatók sem számíthatnak pozitív változásra, hiszen a minimálbér összege sem a régi.

„Emelkedtek a munkáltató terhei is, ugyanis a minimálbér 435 euróról 480 euróra emelkedett, ezáltal a munkáltatónak a terhei egészen megnőttek. Viszont az adómentes tétel, amit ebből a jövedelemből az alkalmazott levonhat, ez csak 2 euró 23 centtel emelkedett, ami az adóban csak 45 centes megtakarítást jelent” – mutatott rá Szoboszlai Márta.

Jelentős változás, amire mindenkinek érdemes odafigyelni: január 1-től – kivétel nélkül – minden társaság, tekintet nélkül arra, hogy  fizet-e hozzáadott értékadót avagy sem, kizárólag elektronikus úton kommunikálhat az adóhatósággal. Ez a törvényi rendelkezés július 1-től az egyéni vállalkozókra is vonatkozik, így 2019-től papír formában, már nem adható le adóbevallás. A regisztrációhoz szükséges elektronikus űrlap kitöltéséről érdemes időben gondoskodni. Fontos, s tán tanulságos megjegyezni, hogy míg a vállalkozókat sújtó terhek minden évben rendszerszinten növekednek, az adómentes alap 2013-tól egyáltalán nem vagy csak jelentéktelen mértékben változott.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »