Afrika is bekeményített a migránsáradat megállításában

Afrika is bekeményített a migránsáradat megállításában

Dráma csökkenés tapasztalható az Olaszország partjaihoz tartó migránsok számában, de a hanyatlást a szakértők nem csupán a líbiai parti őrség megerősítésével magyarázzák. Az afrikai kontinensen eddig is komoly erőforrásokat fordítottak az Európába tartó bevándorlók megállítására, de a határőrség és a figyelemfelkeltő kampány megerősítése nem várt eredményekkel járt.

A nyár hagyományosan a tengeri átkelés csúcsidőszaka. De Olaszországba meglepő módon csupán 13500 miráns érkezett a tavalyi 30 ezres adatokhoz képest, ami több mint ötvenöt százalékos szökkenést jelent. ”Még túl korai lenne egy trendről beszélni” – figyelmeztetett Barbara Molinario, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője, hiszen a bevándorlók nem csupán a líbiai partoknál ütköznek akadályokba.

Kampánnyal és katonákkal állítják meg a migránsokat Afrikában

Míg az egyik indok kétségtelenül a Földközi-tenger szigorú ellenőrzése a líbiai partszakaszoknál, szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a másik, talán még hatásosabb módszer az afrikai kontinens mélyén rejtőzhet.

Mussie Zerai, az olasz hatóságok által kivizsgálás alá helyezett eritreai pap szerint az EU és a tranzitországok között létrejött megállapodás miatt rengeteg afriki országban blokkolták a fő migrációs útvonalakat. Emellett az átkelési pontokat is szigorúan ellenőrzik – mondta az AFP-nek.

– Szudánban megerősítették a határőrséget, bár a hatóságok tagadják, mi szerint a dárfúri lázadók ellen bevetett milíciákat szabadították vonla rá az Európába tartókra.

– Líbiában a déli törzsek is aláírták a megállapodásokat az EU-val, így a bevándorlókat már a sivatagban feltartóztatják és választás elé állítják őket: vagy visszafordulnak vagy fogolytáborokba vetik őket.

Hírdetés

– Nyugat-Afrikában figyelemfelkeltő kampányokat indítottak, hogy megpróbálják megakadályozni a fiatalokat a líbiai partvidék megközelítésére. Mint írják, Líbiában csak erőszak és kizsákmányolás vár rájuk azelőtt, hogy megpróbálnának feljutni az embercsempészek által beszerzett kis csónakokba.

“Nagyon keményen dolgozunk azon, hogy elbátortalanítsunk minden olyan fiatalt, aki a Földközi-tenger átszelésén gondolkodik” – mondta egy ghánai közösségi vezető, aki 26 éve él Líbiában. Kiemelte: nem akarják, hogy egy olyan álom miatt veszítsék el életüket, amely nem valósulhat meg. Beszélgetnek a fiatalokkal, elmagyarázzák nekik, hogy milyen esélyekkel indulnak, a falvak vénjei és a papok pedig megígértetik velük, hogy legyenek nagyon óvatosak.

– Líbiánban számottevő a ghánai közösség, de már ők is szállingóznak haza. A ghánaiak közül sokan dolgozni jöttek Líbiába, a megkeresett pénzüket pedig hazaküldték családjaiknak. Sokan úgy döntöttek az elmúlt hónapokban, hogy visszatérnek Ghánába, különösen a fiatalok.

Már a spanyol partvidékre tartanak

Az Olaszországba tartó migránsáradat csökkenésével egy időben a Marokkón keresztül Spanyolországba érkező migránsok száma megháromszorozódott. Ebben az évben már 8200 bevándorló próbált meg átjutni a nyugat-afrikai országból a spanyol partokra, de ebben komoly szerep lehet a líbiai csónakstoppnak is: az EU megtiltotta a gumicsónakok Líbiába történő forgalmazását, így alaposan megnehezítették az embercsempészek munkáját. A kereslet ennek ellenére még sok ideig nem fog változni, hiszen még mindig több százezer ember várakozik a líbiai partvidéken a Földközi-tenger átszelésére.

Flavio Di Giacomo, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője szerint a rivális embercsempész bandák között összetűzések alakulhattak ki a partvidéken, vagy szimplán csak stratégiát váltottak a keményebb líbiai feltételek miatt. Bevallotta, hogy ők is csak találgatnak, igazából nem tudják, mi történik. A migránsáradat csökkenése ugyan megkönnyítette a beáramlásból adódó politikai nyomást, de csupán ideiglenesen.

forrás: www.thelocal.it / hirado.hu

The post Afrika is bekeményített a migránsáradat megállításában appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »