Ahmad írni és olvasni még nem tud, de legalább beszél

Ahmad írni és olvasni még nem tud, de legalább beszél

Találkozott az M1 riportere Németországban egy olyan szír férfivel, aki két feleségével és hat gyerekével él együtt. Három évvel ezelőtt, a nagy bevándorlóhullám idején jutott el Németországba. Írni és olvasni még nem tud, egyelőre nem dolgozik, hanem segélyekből él. Azt azonban nem tudja pontosan, hogy mennyi pénzt kap. Az Ahmad nevű férfit többen is feljelentették már, ugyanis második felesége mindössze 13 éves volt, amikor összeházasodtak.

A schleswig-holsteini Pinneberg környékén él egy szír család, egy férfi, két feleség, hat gyerek. Ahmad, az apa 2015-ben az első feleségével érkezett Németországba, a második asszony később követte őket. A német törvények ugyan nem engedik meg a többnejűséget, a férfi mégis a saját tradíciói szerint él. A házat, ahol laknak, a településtől kapták, megélhetésüket pedig a német állam finanszírozza.

Ahmad és családja egy kétszintes házban él. A környékbeliek nem is sejtik, hogy a szomszédságukban lakó szír férfinak két felesége van. Az első feleség épp Ahmad hetedik gyermekével várandós. Ahmad nem akart interjút adni az M1-nek, de azt mondta, szívesen beszélget a velük. Éppen ezért az arcát nem mutatták a Híradóban.

Mint mondta, nemrég nyilatkozott egy német tévécsatornának, összeállítást készítettek a családról, ami miatt kellemetlenségei adódtak a Jobcenterben, ahonnan a pénzt kapják. Ahmad azt mondta, nem szeretné ha Szíriában látnák, hogyan élnek, bár tisztában van azzal, hogy az interneten keresztül gyorsan terjednek az információk.

Ahmad ellen többen is feljelentést tettek; többek között kiskorú megrontásával vádolják, második felesége ugyanis 13 éves volt, amikor összeházasodtak. Feljelentették még szociális csalásért, mivel a második felesége egyedülálló anyaként veszi fel a segélyt, vagyis jóval többet kap, mint egy házastárs.

„A német hivatalok azt mondják: ha már az egyik feleség itt van, akkor a másodikat is beengedhetjük Németországba. Valószínűleg többnejűségről van szó, ami nálunk tilos. Képzeljük csak el, a második feleség 13 éves volt, amikor teherbe ejtették; csak azt mondhatom: ha ilyen embereket jöhetnek Németországba, arra is gondolnunk kellene: ha egy német állampolgár ugyanezt tenné, bíróság elé állítanák, és börtönbüntetést kapna” – fogalmazott a helyi Michael Poschart.

Csak elmegy a bankba a pénzért 

A férfi korábban mindig is Németországban szeretett volna élni, de már nem érzi ott jól magát. Munkahelye nincs. Segélyből élnek, amit a Jobcenter, vagyis a munkaügyi központ folyósít számukra.

A Jobcenter nem jó, de jól fizet – mondta –, bár nem tudja, mennyit. Csak elmegy a bankba, és leveszi a pénzt a számláról. Ahmad írni-olvasni sem tud. A segélyt a migránsok beilleszkedését segítő, úgynevezett gondozók közbenjárásával igényelte.

Kilencmillió havonta?  

Ahmad nem az egyetlen; egy másik szír férfi 4 feleségével és 23 gyermekével él Németországban; ők sajtóhírek szerint havonta 30 ezer eurót, vagyis több mint kilencmillió forintnak megfelelő összeget kapnak a német államtól.

Ahmadék sok sorstársukhoz hasonlóan 2015-ben a balkáni útvonalon, majd Magyarországon keresztül jutottak el Németországba.  A férfi szimpatikusnak találta hazánkat. „Ha nem érzem jól magam Németországban, akkor lehet, hogy innen Magyarországra költözöm” – zárta le a beszélgetést.

hirado.hu

The post Ahmad írni és olvasni még nem tud, de legalább beszél appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »