Ahmed H.-nak semmi keresnivalója nem volt a röszkei zavargásnál

Kőzápor, üvegdobálás, kiabálás – így emlékeznek a röszkei zavargásra a rendőrök. Ahmed H., a kulcsszereplő viszont máshogy. A vád szerint a szír férfi terrorcselekményt követett el, a 2015-ös szegedi per alatt azonban nem tárták fel kellően, hogy mi késztette a szír férfit a röszkei zavargásban való erőszakos fellépésre.

 Tovább folytatódik Ahmed H. pere Szegeden. A 2015-ös röszkei zavargás után a Kúria megismétli a férfi ellen megkezdett eljárást az ok-okozati összefüggések további feltárásáért. Az M1 Ma reggel című műsorának vendége Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára volt.A szándék is büntethető

„Nem tárták fel kellően, hogy milyen okból dobálta a köveket az elkövető, hogy mennyire derítették fel az általa előadottak valóságtartalmát, ezenkívül az ok-okozati összefüggésekre sem derült fény. Miután elég jól dokumentált ez a cselekménysorozat, az ügyben a Kúriának van igaza” – mondta Völner a vádlott elleni per megismétléséről.

Ugyan senki nem sérült meg súlyosan, és nem voltak halálos áldozatok, mint a főhírekben szereplő terrorcselekményeknél, egy ilyen terrorcselekménynél az előkészület és a szándék is büntethető. Ez alapján fog zajlani az új eljárás, és ennek megfelelően fog egy hasonló döntés születni, hiszen nagy változások azóta sem történtek. Sem a tényállásban, sem a történésekben, sem a bizonyítás menetében – emelte ki.

Ahmed H. korábban tíz évet kapott a röszkei zavargásokban való részvételéért, de ítéletét hatályon kívül helyezték, az eljárást pedig megismétlik. A Kúria kimondta, hogy nem lett volna szükség erre a hatályon kívül helyezésre és az új eljárásra, hiszen a másodfok is ki tudta volna egészíteni ezeket a szükségesnek látott bizonyítási részeket.

Mind a hét útlevelet a saját nevére állíttatta ki

„Ahmed H. a hétfői tárgyaláson ártatlannak mondta magát, elmondása szerint csak a családjáról akart gondoskodni. De amikor a hatóságok feltartóztatták, hét érvényes útlevél volt nála, érvényes schengeni vízumokkal” – mondta Völner Pál. Ha valóban a családtagjairól akart gondoskodni, lehet hogy nem a saját nevére kellett volna ezeket az okmányokat kiállíttatni, hanem a családtagokéra. A zavargások környékére sem kellett volna mennie – hangsúlyozta.

Meglátása szerint fontos tényező lehet a perben az, hogy Ahmed H. tíz éve Cipruson él, tehát végig szabadon utazhatott az Európai Unión belül. A zavargásnál épp ezért semmilyen észszerű keresnivalója nem volt.

Hirado.hu


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »