Ajánlatot tesz a Fidesz az MSZP-nek és a Jobbiknak?

Konszenzusos jelölésre készül a Fidesz tavasszal, amikor lejár az Alkotmánybíróság három tagjának – Kiss Lászlónak, Lévay Miklósnak, valamint Lenkovics Barnabás elnöknek – a mandátuma – értesült a Népszabadság.

A most betöltetlen hellyel együtt összesen négy Ab-tagot választanak meg, kompromisszumot kell keresniük, mert két mandátum hiányzik az önálló döntéshez – nyilatkozta a lapnak Gulyás Gergely, a parlament fideszes alelnöke.

Hírdetés

Az újság úgy tudja: a kormánypártok felajánlanának egy-egy jelölést a Jobbiknak és az MSZP-nek, míg ők két személyt neveznének meg, és ők döntenének arról is, ki legyen a testület elnöke.

A Fidesz emellett egy enyhe vétójogot megtartana magának az ellenzéki jelöltek esetén – írja a lap, mely a fideszes gesztust azzal magyarázza, hogy a jelöltek megválasztásához kétharmados többség kell, ezzel pedig jelenleg nem rendelkezik a kormánypárt.

Lenkovics Barnabás, a testület elnöke a Magyar Időknek adott interjújában azt mondta: még nem döntött arról, hogy ismét vállalná-e az elnöki mandátumot.

Hozzátette: jelenleg nagyon hiányzik a testületből egy jogtörténész, előnyös lehetne egy munkajogász megválasztása, továbbá egy környezetvédelmi jogi szakemberre is szükség volna.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »