Aki még Hitlerre is rászólt – Elhunyt a gyergyószéki mesemondó, Hazug Pista

Aki még Hitlerre is rászólt – Elhunyt a gyergyószéki mesemondó, Hazug Pista

Ha Gyergyóban valaki Hazug Pista nevét említi, mindenki ugyanarra a személyre gondol: a Bakta-tető aljában remeteként élő mesemondóra. Köllő István rászolgált a Hazug ragadványnévre, noha mesébe illő történeteivel soha senkit nem károsított, nem vezetett félre. Az idei év első napján, 85 éves korában hunyt el. A 2014-es Székely Kalendárium számára Jánossy Alíz készített vele interjút, alább abból közlünk egy részletet.

Homály fedi azt is, miért vonult ki a társadalomból a természetbe, és miért tölti napjait egyedüllétben, de mégsem magányosan. Lenyűgöző történeteiből híres mesemondók merítenek ihletet, többek közt visszatérő vendége Berecz András, a híres budapesti folklórkutató is. Hazug Pista ugyanis mindenkit szívesen fogad és lát el ingyen életbölcseleteivel, aki betér hozzá egy kis tereferére.

Ahogy elhagytuk Gyergyóalfaluban a Fenek útjának utolsó házait, még kb. két-három kilométert kell megtenni, hogy elérjük a Maros-hidat – onnan már nincs messze Hazug Pista tanyája. Már távolról láttuk a hosszú szakállú öregembert hatalmas botjával és loboncos kutyájával. Botját lóbálva intette, ne menjünk rá a hídra, mert veszélyes, így hát megálltunk ott, és szóba elegyedtünk az öreggel. – Tönkrement a híd, nem lehet rámenni, s az uraknak még nem volt „idejek” megjavíttatni, pedig sokan járnának rajta – mondta Pista bácsi, kék tekintetében huncut mosollyal sejtetve, tisztában van ő a világ dolgaival.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »