Alacsonyabb lehet az érvénytelen műszaki vagy emissziós vizsgáért járó bírság

Alacsonyabb lehet az érvénytelen műszaki vagy emissziós vizsgáért járó bírság

POZSONY. Májustól alacsonyabb lehet a gépkocsik érvénytelen vagy hiányzó műszaki és emissziós vizsgájáért kiszabható bírság. A szankciók mérséklése a gépjárművek üzemeltetéséről szóló új törvénynek köszönhető.

Jelenleg 165 euró büntetés róható ki, ha hiányzik vagy nem érvényes az a gépjármű műszaki vizsgája (TK), s ugyanez érvényes az emissziós vizsga (EK) esetében is, vagyis összesen 330 eurós büntetést is kaphatnak azok, akiknek járműve egyik vizsgával sem rendelkezik. 2016. január 1-től érvényes, ha a gépkocsi tulajdonosa 15 napon belül befizeti a bírság kétharmadát, úgy tekintik, azt tulajdonképpen megtérítette.

A közlekedési minisztérium az új – már Andrej Kiska köztársasági elnök által is aláírt – jogszabály értelmében abban hoz változást, hogy ha az autó tulajdonosa bizonyos időn belül teljesíti kötelességét, vagyis az autót elviszi az emissziós vagy a műszaki ellenőrzésre, illetve 15 napon belül befizeti a büntetés egyharmadát, a büntetést megtérítettnek tekintik.

A közlekedési minisztérium még 2016 decemberében kezdeményezte, hogy csökkentsék a hiányzó vagy nem érvényes emissziós és műszaki vizsgáért kirótt büntetést. A honatyák az eredeti, a vizsgaállomások hálózatának teljes liberalizálásról szóló törvényjavaslatot a plénumban megváltoztatták azáltal, hogy elfogadták a módosító javaslatot a kormányjavaslathoz.

Az újtörvény szerint továbbra is a közlekedési minisztérium kompetenciája lesz az új vizsgaállomások létrehozásának, kialakításának engedélyezése. Aki emissziós vagy műszaki ellenőrzést végző állomást akar létrehozni, annak teljesítenie kell a törvény által előírt feltételeket, a működési engedélyt a minisztérium fogja odaítélni. Konkrét számmal nő az emissziós és műszaki vizsgát végző ellenőrző állomások száma.

A közlekedési tárca eredeti javaslata szerint, vagyis a teljes liberalizálás során, bárki létrehozhatott volna ellenőrző állomást, aki teljesíti a törvény által előírt feltételeket. A minisztérium nem szabta volna meg az állomások számát. A tárca szerint ezáltal növekedett volna az ellenőrzést végző állomások száma, megszűnt volna a mostani hosszas várakozás.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »