Alig bírt lemondani Farkas Flórián

Alig bírt lemondani Farkas Flórián

A cégbíróságnak kellett útbaigazítania Farkas Flórián miniszterelnöki biztost arról, hogyan mondhat le elnöki posztjáról a botrányoktól hangos Híd a munka világába Foglalkoztatási Szövetkezetben. Ugyanis a roma politikus – aki évekig azt hitte, hogy az ELTE jogi karán végzett – már tavaly nyáron szabadult volna tisztségétől, ám a jelek szerint fogalma sem volt róla, hogyan mondhat le. A szövetkezet ügyleteit a humántárca és az adóhivatal is vizsgálja.

Szerdán tartott tisztújító küldöttgyűlést az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által létrehozott Híd a munka világába elnevezésű foglalkoztatási szövetkezet, amelynek elnöke mindeddig az ORÖ korábbi vezetője, Farkas Flórián volt. Ez az a szövetkezet, amelynek már tavaly augusztus óta a leghátrányosabb helyzetűek – elsősorban romák – számára kellene folyamatos munkalehetőséget biztosítania, ám nem biztosít. A szervezetet az eredetileg közel ötmilliárd forintos, főként uniós forrásokból indított Híd a munka világába program keretében hozták létre, amelynek ügyében az adóhivatal nyomozása mellett a humántárca is vizsgálódik.

A Nógrád megyei Szécsényben szerdán tartott közgyűlésen a Romnet.hu tudósítása szerint minden tisztségviselőt leváltottak, új elnököt és elnökségi tagokat választottak. A portálnak egyes cigány politikusok úgy nyilatkoztak, hogy Farkas Flórián már a találkozó előtti napokban levélben lemondott más igazgatósági tagokkal együtt. Ezt azonban a szövetkezet új elnöke, Berényi László sajtóközleményben cáfolta, és közölte, a vezetők csak most, január 20-án jelentették be lemondásukat. Ugyanakkor a cégbírósági iratok mást mutatnak. Azok alapján Farkas Flórián már tavaly június 5-én lemondott, amelyről nyilatkozatot nyújtott be a Fővárosi Törvényszéknek.

A bíróság szerint azonban ez nem így megy. A cégbíróság ugyanis végzésben igazította útba a képviselőt. Mint írták, a lemondó nyilatkozat címzettje nem a bíróság, hanem maga a szövetkezet, illetve annak legfőbb szerve, a közgyűlés. Ez alapján pedig Farkasnak előbb a közgyűlés előtt kell lemondania igazolható módon (ez történt meg most), s csak azután vezeti át a változást a cégbíróság. Figyelemre méltó, hogy ezt a miniszterelnöki biztos nem tudta. Annak tükrében különösen, hogy Farkas sokáig azt hitte, az ELTE jogi karán végzett. A politikusnak csak lapunk cikkét követően jutott eszébe, hogy valójában az egyetem társadalomtudományi karára járt.

Arról egyelőre csak találgatni lehet, hogy miért mondott le Farkas és a többi vezető. Annyi viszont bizonyos, hogy a szövetkezet pénzköltései miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ismét vizsgálódik. A Népszabadság számolt be arról, hogy az Emmi a szövetkezet működése kapcsán tizenkét gyanús ügyet ellenőriz. A tárcánál kirívónak tartott kifizetések közül a legnagyobb tétel a „piaci árnak nem megfelelő, túlzó bérek összege” volt, ami 737 millió forintot jelentett a vizsgálat alá vont 860 millió forintból. De kiderült az is, hogy a Magyar Nemzet cikke nyomán az adóhivatal is nyomoz a fideszes Tényi István feljelentése alapján. Lapunk ugyanis olyan üresen álló, nem működő vidéki irodákról számolt be, amelyekre előzőleg százmilliókat költöttek el.

Tegnap egyébként új fejezetéhez érkezett a roma önkormányzat vezetéséért vívott küzdelem. Buri Edina, az önkormányzat által hétfőn vitatott módon leváltott hivatalvezető néhány politikus kíséretében „visszafoglalta” az ORÖ budapesti székházát. A botrányos, sokak szerint törvénytelen hétfői közgyűlésen rajta kívül leváltották a szívinfarktus miatt kórházban fekvő elnököt is, Hegedüs István posztjára pedig ideiglenes elnököt választottak Balogh János személyében. Tegnap ő is megszólalt a székház ügyében. Mint mondta, törvénytelennek tartja, hogy többen behatoltak a szervezet székházába, egyben azt kérte, az átadás-átvétel lebonyolításáig a hivatalban ne dolgozzanak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 21.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »