Alig vásároltak többet a németek

Alig vásároltak többet a németek

A vártnál kisebb mértékben bővült a kiskereskedelmi forgalom Németországban februárban, csakúgy mint januárban, ami újabb jelzése annak, hogy gyengébben indult az idei év a legnagyobb euróövezeti gazdaságban.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közzétett előzetes adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom, az árhatások kiszűrésével, 1,3 százalékkal nőtt tavaly februárhoz képest. Elemzők 2,2 százalékos emelkedésre számítottak a januári 2,3 százalékos bővülés után.

A kiskereskedelmi forgalom nominálisan – árhatások kiszűrése nélkül – 2,2 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly és idén februárban is 24 napon voltak nyitva az üzletek.

Naptári és szezonális kiigazítással számolva a kiskereskedelmi forgalom reálértéken és nominális értéken is egyaránt 0,7 százalékkal nőtt februárban az előző hónaphoz képest.

Elemzők 0,8 százalékos havi reálnövekedésre számítottak a januári 0,7 százalékos visszaesés után.

Az adatok azt mutatják, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában az idei év elején is gyenge maradhat a lakossági fogyasztás, amely a tavalyi utolsó negyedévben már egyáltalán nem járult hozzá a gazdasági növekedéshez.

Az utóbbi években a lakossági fogyasztás volt a növekedés egyik fő motorja, mivel a fogyasztók az emelkedő béreknek, a rekordmagas foglalkoztatottságnak és erős munkahelyi biztonságnak köszönhetően szívesebben költekeztek. Tavaly október-decemberben viszont már az export hajtotta a német gazdaság bővülését.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »