Aligha tanulnak meg oroszul a paksi erőmű dolgozói

Aligha tanulnak meg oroszul a paksi erőmű dolgozói

Bár már kiderült, kik tanítják őket, aligha tanulnak meg oroszul a paksi munkások – legalábbis ha csak azzal kell beérniük, ami kedden jelent meg a közbeszerzési adatbázisban. Eszerint az erőmű munkásait hat csoportban, összesen 60 órában fogják tanítani orosz nyelvre.

A közbeszerzést két oktatási intézmény nyerte meg, a Külkereskedelmi Oktatási és Továbbképző Központ Oktatási Központ Kft. (KOTK) és a Dover Nyelvi Centrum Oktatási és Szolgáltató Kft. Ők egy 45 perces nyelvi óráért nettó 4400 forintot kérnek – hogy ez egy csoportban hány diák tanítását jelenti, az értesítőből nem derül ki. A nyelvoktatásra egyértelműen a paksi bővítés miatt van szükség, hiszen az új blokkok építkezésén számos orosz szakember dolgozik majd. Az alacsony óraszám mellett ugyanakkor további kételyek is felmerülnek a diákok majdani nyelvtudásával kapcsolatban. A KOTK-nál ugyanis telefonos megkeresésünk után azt mondták, orosz nyelvet nem tanítanak, csak angolt és olaszt, és a honlapjukon sem hirdetnek orosz nyelvtanfolyamat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán található adatbázis alapján a győri cég most jelenleg egyetlenegy főt alkalmaz, ami azt jelentheti, hogy megbízási szerződéssel foglalkoztathatják a tanáraikat.

A másik cég, a Dover már tudott orosz nyelvi képzést ajánlani számunkra, de orosz anyanyelvű tanárt nem tudtak volna biztosítani – pedig a közbeszerzési kiírás szerint az óráknak célnyelven kell folynia, hogy a tanulók elsajátítsák a szövegértést és beszédkészséget. A Paks II. Zrt. az alkalmazottaitól ebben az időtartamban nukleáris, erőmű-gépészeti, környezetvédelmi, nukleáris biztonsági, villamosenergia-termelési, sugárvédelmi, vegyészeti, irányítástechnikai és üzemeltetési szakszavak elsajátítását és alkalmazását várná el. Továbbá a kiírásban az is szerepel, hogy a résztvevők A1–A2, vagyis alapszintre jussanak el a nyelvi képzés során – ami körülbelül a betűk ismeretét, valamint a megszólalni képes szintet jelenti. A tender érdekessége, hogy nyelviskolák három alvállalkozót is megjelöltek, de az ott dolgozó nyelvtanárok közül mindegyiknek csak angol szakos tanári diplomája van.

A Magyar Nemzet kérdésére egy diplomás orosznyelv-tanár pedagógus elmondta, ő úgy látja, ennyi idő alatt egy ennyire speciális szaknyelvet megtanulni szinte lehetetlen. Ha ugyanis valaki nulláról indul (ahogyan ez az elvárt A1–A2-es kurzusvégi elvárásból kiderül), előbb meg kell tanulnia a cirill betűket, illetve az orosz ábécét, amelyre olvasási és megértési szinten nagyjából 40–50 óra alatt képes egy diák. A nyelvtanár tapasztalata szerint ennyi idő alatt csupán néhány egyszerűbb alapkifejezést lehet magabiztosan elsajátítani. Mindeközben felmerül több kérdés is: milyen könyvből, melyik módszer mentén és milyen szinttől kezdve fogják tanítani a paksi alkalmazottakat.

A paksi cég instruktorokat is fog képezni az orosz munkások fogadására, – derül ki egy másik közbeszerzési összesítésből –, bár az összegzésből nem bogozható ki, pontosan mi lesz majd a feladatuk. Erre a Paks II. Zrt. nettó 442 millió forintot szán a következő öt év folyamán.

Pakssal kapcsolatban a sajtóban felmerült, hogy süllyed az erőmű 4-es blokkja. A társaság közleménye szerint a süllyedés normális jelenség, mértéke nem okoz problémát.

Autóbérlés nagy tételbenKereken 800 millió forintért bérel a Mercarius Kft.-től személyautókat és haszongépjárműveket az atomerőmű bővítésével megbízott állami cég – írta a Hír TV online. A keretmegállapodás 8 évre szól, a szerződéses összeg tartalmazza a flotta üzemeltetésének költségeit is. A flotta nagy részét a vezetőknek, alkalmazottaknak szánt autók teszik ki: a Paks II. Zrt. igazgatóinak több mint tíz kocsit szereznek be.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »