Alkotmányos rendet veszélyeztet két Soros-alapítvány

Az orosz főállamügyészség nemkívánatossá nyilvánította Soros György magyar származású amerikai milliárdos két alapítványát, a Nyílt Társadalom Alapítványt és a Nyílt Társadalom Intézetének (OSI) Támogatási Alapítványát.

A főállamügyészség képviseletében Marina Gridnyeva hétfőn médiabeszámolók szerint közölte: azt állapították meg, hogy a két nem kormányzati szervezet (NGO) veszélyezteti Oroszország alkotmányos rendjét és az állam biztonságát.

Hírdetés

A két alapítvánnyal szembeni vizsgálatot az orosz törvényhozás kezdeményezte július elején. Moszkvai politikusok rendszeresen oroszellenes retorikával, az ország érdekeibe való beavatkozással vádolják Soros Györgyöt. Többük szerint Soros volt a társfinanszírozója 2013–14 telén a Viktor Janukovics akkori, oroszbarát ukrán elnök elleni ukrajnai tömegmegmozdulásoknak.

Az orosz igazságszolgáltatás korábban szintén nemkívánatossá nyilvánította az amerikai kongresszus társfinanszírozásában működő Nemzeti Demokráciaalapítványt (National Endowment for Democracy). Akkor az orosz lépés ellen tiltakozott a moszkvai amerikai nagykövetség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »