Allah akbarozó túszejtés egy francia szupermarketben: a miniszterelnök szerint terrorcselekmény történhetett – legalább két ember meghalt

Allah akbarozó túszejtés egy francia szupermarketben: a miniszterelnök szerint terrorcselekmény történhetett – legalább két ember meghalt

Túszokat ejtett péntek délelőtt egy fegyveres egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassone-tól keletre található Trebes településen – jelentette a BFM francia hírtelevízió. Aude megye prefektúrája a Twitteren megerősítette, hogy „rendőrségi akció van folyamatban” Trebes-nél. A környéket teljesen lezárta a rendőrség. Szemtanúk több lövést is hallottak, a francia sajtó szerint legalább egy ember biztosan meghalt.

Édouard Philippe miniszterelnök szerint minden jel arra utal, hogy terrorcselekmény történt. Hozzátette: a helyzet komoly, Gérard Collomb pedig azt írta a Twitteren, hogy a helyszínre tart. Megérkezett a helyszínre a GIGN, a csendőrség különleges beavatkozó egysége is.

Jean-Valéry Lettermann a csendőrség helyi parancsnoka szerint „a helyzet nem stabilizálódott”, lehetnek még további áldozatok – írja a Le Monde.

A BFM hírtelevízió értesülése szerint a fegyveres a túszejtést megelőzően egy gépkocsiból rálőtt négy rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült. A támadó a lövöldözés után ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe.

A BFM úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta: az Iszlám Állam terrorszervezet szervezet nevében lép fel.

Hírdetés

Frissítés: Legalább két ember meghalt

Rendőrségi források szerint legalább két ember meghalt. A Le Figaro című napilap úgy tudja, hogy a szupermarket egyik alkalmazottját megölte a támadó, de már nincs több túsz az üzletben. Aude megye prefektúrája a Twitteren megerősítette, hogy „rendőrségi akció van folyamatban” Trebes-nél. A környéket teljesen lezárta a rendőrség.

A túszejtés délelőtt 11 órakor történt, szemtanúk több lövést is hallottak. A Reuters szerint nyolc embert tartott fogva a fegyveres. Az egyik szemtanú arról számolt be a Europe 1 rádiónak, hogy a támadó azt kiabálta: „Allah akbar!”

Az M1 úgy tudja, a férfinél gránátok és kések is voltak.

A belügyminisztérium azt kérte a sajtó munkatartásaitól, hogy egyelőre ne menjenek a helyszín közelébe, és ne zavarják a rendőri erők fellépését, illetve ne tegyenek közzé olyan „szóbeszédeket”, amelyek megzavarhatják a tájékoztatást. A tárca jelezte, hogy a Twitteren folyamatosan tájékoztat a rendőri beavatkozás fejleményeiről.

Az M1 tudósítója úgy tudja, már nincsenek túszok, de rendőrök vannak még bent jelenleg a túszejtővel. A hatóságok tudják, ki ez az ember, de korábban nem szerepelt rendőrségi nyilvántartásban.

(MNO – MTI – Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »