Álruhában járt Budapesten a marokkói király

Álruhában járt Budapesten a marokkói király

Moszkva és Prága után Budapesten is járt a képek tanúsága szerint VI. Mohammed, de erről csak utólag lehetett értesülni a Huffington Post szerint. Különös, mert a Külügyminisztérium és a Köztársasági Elnöki Hivatal is állítja, nem ők látták vendégül a királyt.

Folytatta európai turnéját VI. Mohammed marokkói király, Moszkva és Prága után pedig ellátogatott Budapestre is – adta hírül még március 23-án a Huffington Post Maghreb – Maroc. A portál azt írta, a Youtube-ra és a Facebookra kiposztolt képek tanúsága szerint a király március 22-én felkereste Budapestet is. A képeket Soufiane El Bahri közölte, aki a portál szerint gyakran tesz ki Facebook-oldalára exkluzív fotókat és videókat a királyról, posztjait pedig több mint egymillióan követik.

Kerestük Áder János sajtófőnökét, aki elmondta: nem a köztársasági elnök látta vendégül a marokkói királyt. Különös, mert kérdésünkre a Külügyminisztérium is azt mondta: nem ők látták vendégül a rangos látogatót, és érdeklődjünk a köztársasági elnök hivatalában, ők biztosan tudnak róla.

Előtte a cseh államfőt kereste fel

A Huffington Post arról számolt be egy héttel ezelőtt, hogy egyelőre nincs semmilyen információ a király magyarországi látogatásával kapcsolatban. Múlt hét elején még a cseh elnökkel, Miloš Zemannal találkozott Prágában a király, így a magyar látogatás a lap szerint alkalom lehetett arra, hogy felkeresse Áder János köztársasági elnököt.

Hírdetés

A videón VI. Mohammed gépének landolása látható a Liszt Ferenc repülőtéren március 22-én.

A portál maghrebi aloldala megjegyezte, hogy Magyarország néhány hónapja erős migrációs nyomásnak van kitéve, Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár pedig tavaly októberben még tárgyalt is Marokkóban a kérdéskörről. Rabati látogatása idején Magyar arról tájékoztatta az MTI-t: a migrációs válságot csak olyan átfogó politikai összefogás keretében lehet megoldani, ami „magába foglalja a mediterrán térséget sújtó illegális bevándorlási hullám megfékezésében eddig kulcsszerepet játszó észak-afrikai államokat.”

A turizmus is fő szerepet játszhat

A HuffPost szerint a turizmus is szerepet játszhat a látogatásban, miután Marokkó szeretne a keleti országok, és Magyarország felé fordulni. Lahcen Haddad turizmussal foglalkozó miniszter pedig egyébként is Magyarországra látogathat idén májusban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »