Alternatív kiállítás, családtervezés – Murillo Madonnája Nagymegyerre ér

Alternatív kiállítás, családtervezés – Murillo Madonnája Nagymegyerre ér

NAGYMEGYER. Még tavaly indult útnak a Murillo-vándorkiállítás. Bartolomé Esteban Murillo születésének 400. évfordulója alkalmából Dél-Szlovákia több városában bemutatják a spanyol festő Szoptató Madonna című festményét, amely Cigánymadonna néven is ismert. A festmény vándorútja január 23-án Nagymegyerre ér.

Ahogy arról már olvasóinknak beszámoltunk, késő ősszel indult útnak a felvidéki Murillo-vándorkiállítás. Kassa után a következő helyszín Nagymegyer.

A helyi kultúrházban az érdeklődőket újabb három Madonna-festmény másolata várja. Leonardo da Vinci mellett látható lesz újabb két Murillo korabeli alkotás. Egy 20. század eleji eperjesi mester hiteles másolata, valamint szenzációként egy alig egy hetes festmény – Gregorio Lazzarini (1655-1730) A Szeretet allegóriája. Ennek az 1690 körül készült csodálatos festménynek a napokban elkészült két felvidéki másolata. Az eredeti az esztergomi Keresztény Múzeumban található. Az alkotások fiatal csallóközi művészek szorgosságát dícsérik (Nagy Dániel, Kosár Annamária). Érdekességük, hogy mindketten majdhogynem feladták a nehéz vállalkozást, de végül becsülettel megküzdöttek a feladattal.

Annamária bevallása szerint addig nem volt képes a festményt elkészíteni, amíg csupán két gyermek anyja volt. Most, hogy megszületett a harmadik gyermeke, újra szoptató anyaként, könnyedén befejezte az igényes alkotást. A kiállítás technikai hátterében szintén háromgyermekes szülők szorgoskodnak. A helyi kiállítás fővédnöke Nagymegyer alpolgármestre, Mikóczy Dénes, aki szabadidejében maga is festőként igyekszik szebbé tenni a csallóköziek hétköznapjait. A kiállításra látogatóknak mindezt majd személyesen is elmondja. Az alternatív kiállítás szervezői a helyi önkormányzat, valamint a Pro Megere Polgári Társulás. A megnyitó 2018. január 23-án 18.00 órakor lesz a helyi kultúrházban. Murillo Madonnáját bemutatja: Katona Beáta, a Pro Megere Polgári Társulás alelnöke. Ezen központi festményt 100 hasonló kivetített mű egészíti majd ki.

Valamennyi alkotás egyik domináns motívuma a szoptatás szépsége. A 2018-as év Magyarországon a Családok éve. A Felvidéken is lehetőséget kínálunk közelebbről megismerni az anyai érzések legbelsőbb titkait, a szervezők a szoptatással foglalkozó egészségügyi szakemberek, érdeklődők részvételére is számítanak. Alkalmat szeretnének kínálni kötetlen beszélgetésekre, megismerkedni kevésbé ismert egészségkultúrát ápoló módszertanokkal. A kiállított szépművészeti alkotások mellett szórólapok is várják a látogatókat, melyekből eddig kevésbé ismert tényeket tudhatunk meg. A 17. században a protestáns puritanizmussal párhuzamosan, az egyik katolikus zsinat rendelete alapján megpróbálták eltüntetni a testiségre is utaló vallásos jellegű festményeket, ill. lefestették a fedetlen intim testrészeket. Ez a korszak, bár elmúlt, a festményeket rekonstruálták (…) Manapság mégis a művészet címszó alatt a mezítelenség, az akt, az érosz nem mindig felemelni óhajtja a szemlélőt, hanem épp ellenkezőleg, lefele húzza, az ösztönök világába.

           (Az ekecsi ifjúsági Bibliotheca falfestménye, Annamária egy korábbi alkotása.)

Biblia Jézussal kapcsolatban említi meg, hogy boldogok az emlők, melyeket szoptál. (Lk 11,27). Több középkori szerzetes ezt az igét misztikus élményként élte meg, őket is lélekben a Madonna táplálta. Ha Jézus valóban emberként élt, akkor bizonyára megtapasztalta az éroszt. Mindenesetre az Újszövetségben, az Ószövetséggel ellentétben az érosz már nem téma. Kérdéses, hogy ebből szabad-e arra következtetni, hogy Jézus tanítása célzatosan akarta felülmúlni az éroszt egy másik szeretet érdekében. A téma mellőzéséből azonban logikusan következett, hogy a kereszténység eddigi története folyamán nem törekedett az érosz kultúrájának ápolására. Nincs ellentétben ezzel, hogy a jámborság mindig használt erotikus képeket, fogalmakat és motívumokat. Erről a középkori misztika éppúgy tanúskodik, mint a korai újkor spiritualitása. A jámborság szintjén tehát nincs kibékíthetetlen ellentét az érosz és a keresztény szeretet között (Bernhard Stoeckle).

A napokban az egyik „szemétdombra ítélt“ felvidéki könyvtárat takarítgatva bukkantam rá egy 1961-ben kiadott Értelmező szótárra. Itt az érosz címszó alatt mindenfajta álszentesség nélkül azt írja a szerző: ez nem más, mint a „természetfölöttire“ való vágyakozás. Ha belegondolunk, hogy ilyen szótárak épp nálunk már az 50-es években megjelenhettek, akkor joggal teszem fel a kérdést: a régi korok eszmevilága nem volt-e sokkal erotikusabb, mint a mai. A 21. századi erotika leggyakrabban csupán primitívebb, szexet hajszoló fiatalok félretájékoztatott generációjának a beteges törekvése. Kiállításunkkal, kiadványainkkal szeretnénk némileg helyrerakni az érosz eredeti mondanivalóját.

Puss Sándor SJ


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »