Amerikai jelentés: Salmān király le akar mondani a hatalomról fia javára

Amerikai jelentés: Salmān király le akar mondani a hatalomról fia javára

Az arab Al-Mayadeen hírügynökség közölte tegnap a hírt, miszerint a washingtoni arab-öbölbeli országokat megfigyelő központ a legutóbbi jelentésében arról számolt be, hogy a szaúdi király, Salmān ibn ‘Abd al-‘Azīz le akar mondani a trónról a fia, Mohamed számára, egy olyan terv szerint, amely során az eredeti trónörököst a monarchia belügyminiszterével együtt leváltaná.

A washingtoni jelentés szerint, a szaúdi király azt mondta a fivéreinek, hogy a királyság stabilitása érdekében szükség van arra, hogy a hatalom apáról fiúra szálljon , ellentétben az eddigi gyakorlattal, ahol testvér után testvér következett a trónon. Eszerint tehát Salman után a fia, Mohamed bin Salman következne, aki jelenleg a hadügyminiszteri posztot betöltve a jemeni elleni háború kulcsszemélye.

A szaúdi királyság 1932-ben alakult meg, az első uralkodója pedig Abdul Aziz volt, aki után a hatalom fiára, Saudra szállt, akit  Fajsal, majd Khalidr, Fahid, utána Abdullah, végül pedig a  jelenlegi király, Salman követett.

A washingtoni megfigyelőközpont jelentése szerint a monarchia királya még élete során akarja átadni az uralmat fiának, Mohamednek, hogy biztosítsa, hogy az általa kinevezett utód fog hatalmon maradni. A jelentés szerint bár nincsen megszabott ideje a lemondásának de nagy valószínűséggel ez heteken belül be fog következni, rögtön azután, hogy Salmannak sikerült megvásárolnia a nemzetközi beleegyezést a többi családtagja ellen, ami igencsak sok pénzébe fog kerülni az olajban gazdag királyságnak, főleg, hogy a fiát a nyugati média egyre gyakrabban hívja a világ legveszélyesebb emberének a Jemenben és Szíriában való felesleges beavatkozása, valamint agreszorként való szereplése miatt.

Orientalista.hu – Cadmus


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »