Ami foglalkoztat a VASÁRNAPBAN: Hús és hulladék nélkül

Ami foglalkoztat a VASÁRNAPBAN: Hús és hulladék nélkül

Zero waste, vegán. Divatos kifejezések, sok helyen hallhatjuk, láthatjuk őket, főleg cukrászdákban, kirakatokban. Egyre több fiatalt ragad magával ez a kétféle életmód, amely külön-külön is, együtt is jól alkalmazható.

De mit jelentenek? Milyen az a vegán étrend és a zero waste háztartás? Hogyan lehet átállni? Megéri-e? Egynyári divatról van-e szó, vagy komolyabb, a földet megmentő projektről? Ezekre próbáljuk keresni a választ.

A vegetariánus inkább ismert lehet számunkra, mely azt jelenti, hogy valaki nem fogyaszt húst. A vegán ezt még azzal bővíti, hogy semmilyen állati eredetű terméket nem használ. Étrendjében nincs benne a tojás, a tej, a tejtermékek, a zsír, sőt, egyesek még a mézet is elutasítják. A ruházati cikkekből is olyanokat választ, amelyek anyaga nem állati eredetű – tehát ez az életforma túlmutat a táplálkozáson. Felmerülhet a kérdés, hogy valaki miért vonja meg magától az említetteket. Ennek több oka is lehet: vallási, etikai – állatvédők –, étrendi – akik valamilyen egészségi megfontolásból váltanak – vagy környezetvédelmi. „Morális indítékai is vannak, hogy ezt az életmódot folytatom. Nem támogatom a brutális tenyésztési módokat, de ez inkább másodlagos ok; a környezetvédelmi az elsődleges – meséli Csanda Sára, aki fél éve változtatott életmódján.

Hogyan jó csinálni? Mi az a környezetszennyezési lista? Miért változtat valaki? Hogyan lehet csökkenteni az ökológiai lábnyomot? Milyen a vegán étrend? Mi az a hulladékmentes háztartás? Hogyan lehet átállni? Lehet a kettőt együtt csinálni? Ki az a vegán? Hogyan vásároljunk, hogy hulladékmentes legyen a háztartásunk? Mik a hulladékmentes háztartás alappillérei?

Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Ázsoth Réka riportját.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »