Andrej Babiš kéri saját büntetőjogi vizsgálatát

Andrej Babiš kéri saját büntetőjogi vizsgálatát

Amennyiben a képviselőház mentelmi bizottsága kiadja, ndulhat a rendőrségi eljárás Andrej Babiš ellen. A cseh miniszterelnök úgy döntött, önmaga kéri mentelmi jogának felfüggesztését és büntetőjogi vizsgálat alá helyezését, hogy kiderüljön, bűnös-e vagy ártatlan a Gólyafészek “Čapí hnízdo” néven ismert ügyben.

Kedd reggeli sajtótájákoztatóján bejelentette, hogy a sajtó szörnyeteget csinál belőle, és nem szeretné, ha ez a családját és gyerekeit is érintené. Hasonló döntést hozott az ANO frakcióvezetője, az ügyben szintén érintett Jaroslav Faltýnek is.

A miniszterelnök művileg kreált tákolmánynak nevezte az uniós támogatások visszaélésével kapcsolatos ügyet, melynek célja szerinte, hogy eltávolítsák őt a politikából. A képviselők egy része pozitívan értékelte Babiš döntését, melyet szerintük már sokkal korábban meg kellett volna hoznia.

A Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügye komoly belpolitikai probléma Csehországban. A Gólyafészek építésének éveiben, 2007-ben és 2008-ban a cseh sajtó szerint az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. Ezután a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után  ismét az Agrofert része lett.

Babis úgy vélte, a rendőrségnek nincsenek megbízható bizonyítékai, hogy törvénysértés történt, és bizonyos tényeket pedig elhallgatnak. Tendenciózusnak nevezte az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentését is.

Az OLAF a prágai sajtóban nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította, hogy a Gólyafészek jogtalanul jutott az európai uniós támogatáshoz.

Nyitókép és forrás: idnes.cz/MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »