Andrej Kiskát bírálták is elődei

Andrej Kiskát bírálták is elődei

Némi bírálat is kijutott Andrej Kiskának a szlovák államfők hagyományos újévi ebédjén elődeitől. Rudolf Schuster az állami kitüntetések miatt kritizálta a jelenlegi államfőt, Ivan Gašparovič szerint pedig Kiskának nem szabadna használnia a „maffiaállam” kifejezést Szlovákiára.

Schuster és Gašparovič az egyébként kedélyes hangulatú ebéden nem kérdezte meg Kiskát arról, ismét elindul-e az államfői posztért, maga Kiska pedig úgy nyilatkozott, nem változott semmi, legkésőbb szeptemberben jelenti majd be, megméretteti-e magát a választáson. Azt ugyanakkor elismerte a sajtónak, a Robert Kaliňákkal folytatott nyílt harca némi új energiát adott neki.

A Smer erős emberei és Andrej Kiska közötti háborúskodás, valamint a feszült kormánypárti ellenzéki viszony szóba került a munkaebéden is. Ivan Gašparovič szerint elkerülhetetlen, hogy együttműködjön a parlament, a kormány és az államfő, enélkül nem profitálhat az állam sem otthon, sem külföldön. Ezzel kapcsolatban bírálta Kiskát azért a kijelentéséért, melyet az elnök a Vasárnap hetilapnak adott interjújában is megismételt – miszerint Szlovákia maffiaállam. „Ezzel nem értek egyet. Vannak gondok, melyek már lassan átlépnek egy bizonyos határt, és meg kell őket oldani. Ám ez a jelző nem illik Szlovákiára” – jelentette ki Gašparovič.

Rudolf Schuster az állami kitüntetések miatt bírálta Kiskát, mondván, az államfő kizárta a döntéshozatalból a kormányt. Szerinte ennek nem szabadna így lennie, és minden bizonnyal ezért kezdeményezte Andrej Danko házelnök és Robert Fico kormányfő két új kitüntetés létrehozását. Schuster ugyanakkor azzal sem ért egyet, hogy ezek a díjak létrejöjjenek. „A kitüntetések a törvény által adottak, ezt nem kellene megváltoztatni” – mondta. Andrej Kiska igazat adott elődjének, mondván, a kormánynak az állami kitüntetéseknél olyan kvótákat és lehetőségeket kell kapnia, mint Schuster és Mikuláš Dzurinda idején volt. (TASR, fm)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »