Anyuci gépíró volt az ÁVH-nál

Anyuci gépíró volt az ÁVH-nál

A Pesti Srácok korabeli dokumentumokra hivatkozva például azt írja, hogy a volt volt ombudsman édesanyja „a legsötétebb időszakban dolgozott” az ÁVH-nak.

Majtényi László rendszeresen megszólal politikai témákban. Tavaly őt támogatta a baloldali ellenzék az államfőválasztáson.

1944-ben kapcsolatba kerültem az illegális kommunista párttal, amelynek folyamatosan fegyvereket szereztünk – ez szerepel Majtényi László édesanyjának 1979-ben készült önéletrajzában. A dokumentumok részleteit a Pesti Srácok tette közzé. Az iratokból pedig kiderül, hogy Derzsi Magdolna a második világháború után belépett a Magyar Kommunista Pártba, pályafutása alatt pedig gépíróként az ÁVH-nál és úgynevezett titkos ügykezelőként, valamint a marxista-leninista filozófia oktatójaként a Belügyminisztériumnál is megfordult.

Egy másik szintén önéletrazi iratban Majtényi László édesanyja ellenforradalomként emlegeti az 1956-os szabadságharcot, majd arról ír, hogy novemberben a pártbizottságban jelentkezett munkáért, egy évvel később pedig a „kommunista helytállásért” emlékplakettet kapott.

A Pesti Srácok szerint éppen ezért nem meglepő, hogy Majtényi László a jogi kar után egyből a pártállam által hadiüzemnek tekintett Magyar Hajózási Zrt.-hez került jogtanácsosként. Ezután – mint írják – karrierje folyamatosan ívelt felfelé.

A portál ugyanakkor úgy fogalmaz: kérdés, hogy ilyen háttérel hogyan lehet valaki ombudsman és alkotmányjogász, vagyis olyan tisztségviselő, amely teljes objektivitást követelne meg.

Majtényi László egyébként tavaly egészen az államfőjelöltségig vitte: a köztársasági elnöki posztért baloldali pártok támogatásával indult el. Politikai elköteleződését nem is rejtette véka alá.

Hírdetés

Majtényi Lászlóról akkor több hírportál azt is megírta, hogy abban az időszakban, amikor ő volt az Eötvös Károly Intézet elnöke, a szervezet több mint 140 millió forintot kapott Soros Györgytől, egyebek mellett egy olyan kommunikációs stratégiára, amellyel a politikai napirendet szerették volna formálni.

Majtényi László akkor azt állította, hogy csak 57 millió forint érkezett a milliárdos üzletembertől, de ha többet kapnak, azzal sem lett volna semmi gond.

Egy ELTÉ-n tartott előadásáról az Origo írta meg, hogy hangos szóváltásba keveredett egy férfivel, aki megkérdezte tőle, hogy miért indul az államfői pozícióért, miközben azt hangoztatja, hogy Magyarország alaptörvényét nem lehet elfogadni.

A cikk szerint a volt ombudsman kitért a válasz elől, a kérdező pedig ezután hazugnak és hazaárulónak nevezte. Majtényi László akkor azt mondta: a közönség egyik tagja valóban hazaárulónak nevezte őt, de mint fogalmazott: ez egyáltalán nem zavarja.

Legutóbb akkor írtak róla, amikor a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó januárban aranyérmet nyert a téli olimpián. A válogatott két tagjára, Liu Shaoangra és Liu Shaolin Sándora utalva Majtényi László azt írta, az olimpiai aranyat Magyarországnak két migráns nyerte meg.

Majtényi László családjának állampárti múltjáról ír a Pestisrácok.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »