Arabul feliratoznák Merkel újévi beszédét

Lassan már azon se lepődne meg az ember, ha Németország második hivatalos nyelve az arab, esetleg a pastu lenne. A német kormány olyan magabiztosan kormányozza az országot a nemzethalál felé, hogy 50-100 év múlva talán már a német nyelv is csak történelmi emlék lesz.

Aydan Özoguz, a bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős német államminiszter a Bild című lap csütörtöki számában azzal az ötlettel állt elő, hogy feliratozni kellene arab nyelven és a németországi menedékkérők további nagy csoportjainak nyelvén a német államfő karácsonyi és a kancellár újévi televíziós beszédét.

Özoguz szerint a menekültek jelentik az “év témáját”, és

“szép lenne, ha ők is érthetnék, hogy mi ebben az országban hogyan éljük meg a helyzetet”.

Ezért érdemes lenne a közszolgálati televíziók médiatárában idegen nyelvű feliratokat mellékelni a szövetségi elnök karácsonyi televíziós beszédéhez és a kancellár újévi üdvözletéhez. A felvételekhez például arab, fárszi (perzsa, az irániak nyelve), pastu (Afganisztán egyik hivatalos nyelve) és tigrinya (Eritrea hivatalos nyelve) feliratokat kellene készíteni – mondta az államminiszter.

Nem ártana angol vagy francia felirat sem, mert akkor “talán más uniós államfők is figyelmesen meghallgatnák” Joachim Gauck államfő és Angela Merkel kancellár beszédét

– mondta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa.

Joachim Gauck beszédét karácsony napján, december 25-én este sugározza az ZDF országos közszolgálati televízió. Az elnök az előzetesen ismertetett részletek szerint nyílt vitát sürget majd a menekültválság kezeléséről, és hangsúlyozza, hogy a vita nem az “együttélés zavara, hanem a demokrácia része”.

Ugyanakkor a gyűlölködés és az erőszak nem “legitim eszköz” a vitában, és “megvetést és büntetést érdemelnek” mindazok, akik gyújtogatnak és védtelen emberekre támadnak

– áll az államfő beszédében.

Joachim Gauck szerint ügyelni kell, hogy a menekültek jelentette kihívás ne vezessen megosztottsághoz, a döntéshozóknak pedig olyan intézkedéseket kell tenniük, amelyek “tekintetbe veszik polgáraink jólétét, de nem hagyják figyelmen kívül a menekülteket”.

A német szövetségi elnök beszédében köszönetet mond a menekülteket segítő önkénteseknek, akik szavai szerint

a “jószívű és emberséges” Németország “arcaivá váltak”, és kifejezi bizakodását, hogy Németország megbirkózik a kihívással.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »