Aranycsapat Kupát rendeznek április 25-én Észak- és Dél-Komáromban

Aranycsapat Kupát rendeznek április 25-én Észak- és Dél-Komáromban

KOMÁROM. Az Aranycsapat-emlékév alkalmából nemzetközi teremlabdarúgó tornát, Aranycsapat Kupát rendez középiskolások számára, a 27. Komáromi Napok nyitónapján, április 25-én az észak-komáromi Kárpátia Sport Polgári Társulás a túlparti Komáromi Sporthagyományokat Őrző Kerekasztallal együtt.

Az esemény kapcsán, amely fővédnöke dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és az Aranycsapat Emlékév Testület vezetője, sajtótájékoztatót tartottak március 13-án az észak-komáromi Viking vendéglőben. Azon a fővédnökön kívül jelen volt a Kárpátia Sport Polgári Társulás képviseletében Pallag György elnök és Száraz Béla, valamint a magyarországi szervezők részéről ifj. Buzánszky Jenő és Kozemkow Ferenc.

Négy-négy felvidéki és magyarországi középiskolás csapat mérkőzik egymással

Pallag György az újságíróknak elmondta: polgári társulásuk már többféle rendezvénnyel emlékezett meg a páratlan Aranycsapatról, április 25-én pedig az Aranycsapat-emlékév tiszteletére, a határon átívelő magyar egység jegyében egész napos nemzetközi teremlabdarúgó tornát rendez 4-4 felvidéki és magyarországi középiskolás csapat részvételével. Hozzáfűzte: eddig hazai részről a komáromi Selye János Gimnázium és a Dunaszerdahelyi Sportgimnázium, a túlpartról pedig a dél-komáromi Jókai Mór Gimnázium, valamint egy veszprémi és egy szobi középiskola csapatának a részvétele biztos, a további ötfős csapatokról még folynak az egyeztetések. Sorsolással döntik majd el, hogy a délelőtti selejtezők során mely csapatok mérkőzhetnek az észak-komáromi és melyek a dél-komáromi városi sportcsarnokban. Az már biztos, hogy a torna kultúrműsorral színesített megnyitó ünnepségét reggel 8 órakor jeles közéleti személyiségek részvételével az észak-komáromi sportcsarnokban, a díjátadással egybekötött eredményhirdetést pedig a dél-komáromi sportcsarnokban tartják.

Az Aranycsapat-emlékév eseményei a Puskás Ferenc Stadion átadásáig zajlanak

Dr. Lomnici Zoltán a 2017. április 1-én kezdődött Aranycsapat-emlékév kiötléséről, az eddig megvalósult rendezvényekről és a további terveikről beszélt. Elmondta, 2014-ben a nemzet hírnevét öregbítő Aranycsapat tiszteletére egy ünnepségsorozat megtartását ígérte az Aranycsapat legendás hátvédjének, id. Buzánszky Jenőnek (1925.V.4-2015.I.11.), de mivel a Nemzet Sportolója röviddel 90. születésnapja előtt elhunyt, nem érthette meg annak megvalósítását. Végül kezdeményezésére, a magyar kormány erkölcsi támogatásával az Aranycsapat kapitányának, Puskás Ferencnek (1927.IV.1 – 2006.XI.17.) a meg nem élt 90. születésnapján, tavaly április elsején Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hirdette meg az emlékévet, amely a tervek szerint az új Puskás Ferenc Stadion 2019-ben esedékes átadásáig tart.

Lomnici azt is elmondta, az egyes rendezvények költségeit önerőből fedezik, mivel sem az állam, sem pedig a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) anyagi támogatásában nem részesülnek. Hozzátette: az utóbbiéban azért nem, mert az Aranycsapat páratlan győzelmeinek folyamatos felemlegetése a jelenlegi futballválogatott számára tehertételnek számít… Örvendetesnek nevezte azonban azt, hogy időközben egyre többen álltak a kezdeményezés mellé, ezért az emlékév kapcsán szinte hetente zajlanak különféle rendezvények.

Az Aranycsapat Emlékév Testület vezetője köszönetet mondott Pallag Györgynek és az általa irányított Kárpátia Sport Polgári Társulásnak azért, hogy további közreműködőkkel és szponzorokkal együtt már több sikeres rendezvényt valósítottak meg. Egyebek mellett megemlítette: a kassai Thália Színházban tartott nyitóünnepségen teltháznak örülhettek, majd Királyhelmecen a város díszpolgáráról, Buzánszky Jenőről, Dél-Komáromban pedig Czibor Zoltán (1929.VIII.23-1997.IX.1.) legendás balszélső sírjánál emlékeztek meg halálának 20. évfordulójáról. Az események idén és jövőre is, egészen a budapesti Puskás Ferenc Stadion átadásáig folytatódnak. Kiemelkedő rendezvényekre kerül sor május 17-én, amikor az Európa Kupa megnyerésének 65. évfordulójáról emlékeznek meg, november 25-én pedig az évszázad mérkőzésének 65. évfordulóját ünneplik.

Id. Buzánszky Jenő is szívügyének tartotta a labdarúgó-utánpótlás kinevelését

Ifj. Buzánszky Jenő kiemelte: külön öröm számára, hogy a vándorkupa 1. évfolyamát középiskolások számára rendezik meg, hiszen édesapja mindig is szívügyének tartotta a labdarúgó-utánpótlás kinevelését. Azt is elárulta: gyermekként apukájával gyakran időzött Komáromban, ahová manapság is szívesen tér vissza. Arról is beszámolt, az Aranycsapat-emlékév keretében édesapja szülőhelyén, Dombóváron mellszobrot avatnak majd tiszteletére. Továbbá mindazon települések önkormányzatának a részvételével, ahol Aranycsapat-beli labdarúgók születtek, éltek vagy hozzájuk köthető emlékek találhatók, egy azokat összekapcsoló szövetség megalakulását tervezik.

Sokan keresik fel a dél-komáromi Czibor Zoltán Emlékszobát

Végül Kozemkow Ferenc, a dél-komáromi Czibor Zoltán Emlékszoba gondozója elmondta, az 1997-ben Komáromban elhunyt Czibor Zoltán hagyatéka 2001-ben került a Komáromi Klapka György Múzeum tulajdonába, s még az évben a fényképekből, oklevelekből, személyes emléktárgyakból, a róla elnevezett városi sporttelep irodaépületében megnyílt a Czibor Zoltán Emlékszoba. A hangulatos kamara-kiállítás nem csak futballszeretők, hanem a városba látogató külföldi vendégek körében is nagyon népszerű. Hozzátette, arra is büszkék, hogy Puskás Ferenc csapatkapitány is járt, illetve éjszakázott Komáromban.

Később vajdasági, erdélyi és kárpátaljai csapatok is mérkőzhetnek a vándorkupáért

A sajtótájékoztató záróakkordjaként Pallag György főszervező arról is tájékoztatott, a következő években is a Komáromi Napok keretében kívánják megrendezni az Aranycsapat Kupát, amelyre a későbbiekben – anyagi lehetőségeiktől függően – a többi elcsatolt nemzetrészből, így Vajdaságból, Erdélyből és a Kárpátaljáról is meghívnak majd résztvevőket. Portálunk kérdésére elmondta: a legügyesebb csapat kapja meg a vándorserleget, a többiek pedig gravírozott érmékben, oklevelekben és szponzori ajándékokban részesülnek. A jutalmak javarészét előzetes ígéretéhez híven a dél-komáromi partner biztosítja.

Knirs Imre, a sajtótájékoztatónak helyet adó Viking vendéglő tulajdonosa leszögezte: azért is nagyon örül az Aranycsapat Kupa megvalósításának, mert az összecseng az általa irányított Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás egy város-két ország jelszó jegyében megvalósítandó célkitűzésével, Észak- és Dél-Komárom különféle rendezvények által is történő egyesítéséhez. 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »