Árthat a béremelési nyomás az autóipari vállalatoknak

Árthat a béremelési nyomás az autóipari vállalatoknak

POZSONY. Szlovákia csak abban az esetben őrizheti meg a gépjárműiparban elfoglalt élmezőnybeli helyét, ha minőségi oktatással, tudománnyal és rendkívül rugalmas munkaerőpiaccal fog rendelkezni – nyilatkozta a Revue priemyslu elemzője, Martin Jesný.

„El kell végeznünk ezeket a házi feladatainkat. A túlzottan agresszív álláspont ugyanakkor kedvezőtlen lehet. Ez nem csupán arról szól, hogy az embereknek milyen lesz a keresete, mert abban a pillanatban, amikor leáll a gyártósor, legyen szó akár alkalmazotti sztrájkról, esetleg a gyártás leállításáról az autógyártók a sztrájkra való reakciójaként, máris csökken az ország megbízhatósága. Ez is egy fontos tényező“ – mondta Martin Jesný.

„Képesek vagyunk arra, hogy a csúcson maradjunk, de ennek ára van” – szögezte le az elemző.

A 2018-as évben a Volkswagen Slovakia, a PSA Groupe Slovakia, és a Kia Motors Slovakia után a Jaguar Land Roverrel már a negyedik autóipari nagyvállalat kezdi meg működését az országban.

A gépjárműipar jelenleg több mint 130 ezer személyt foglalkoztat az országban, miközben közvetve vagy közvetlenül további 250 ezer munkahelyre van hatással, s egyúttal az ipari termelés 44 százalékát teszi ki.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »