Átírja a tárca a mindent felvételt begyűjtő adatbázisról szóló javaslatot

Több ponton is megfogadta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) észrevételeit a Belügyminisztérium az állampolgárok megfigyelését érintő törvénymódosításról szóló tervezettel kapcsolatban. A Magyar Nemzet még augusztus elején számolt be arról, hogy változtatnának a polgárok személyi adatairól szóló törvényen, így például a jövőben központi helyen lehetne tárolni az egyes szervek által készített felvételeket.

A témában Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt szerdán Sneider Tamás jobbikos képviselő írásbeli kérdésére. Ebből kiderül: a kép- és hangfelvételek központi tárhelyen történő tárolásával összefüggésben tett előterjesztést a Péterfalvi Attila által vezetett NAIH módosító javaslatainak megfelelően átdolgozták.

http://mno.hu/

„A módosítás kiterjed egyrészt arra, hogy az adatkikérés dokumentálása megtörténjen, másrészt a NAIH hivatalból ellenőrizheti az adatok felhasználásának jogszerűségét” – közölte a miniszter. Ugyancsak a NAIH iránymutatásának megfelelően, módosították a szálláshely-szolgáltatással kapcsolatos rendelkezést. Így az új tervezet értelmében a szálláshelyek nem készítenek másolatot a magyar állampolgárok igazolványairól. Ugyanakkor Pintér Sándor nem tért ki arra, hogy szabnak-e további feltételeket az egyes helyeken rögzített adatok felhasználásához.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »